Societat 10/01/2022

El Govern obre la vacunació amb la tercera dosi als illencs d'entre 40 i 49 anys

Formentera passa al nivell 3 d'alerta sanitària per l'increment de contagis

3 min
Una infermera vacunant contra el covid-19.

PalmaEls illencs d'entre 40 i 49 anys podran demanar cita per rebre la tercera dosi de la vacuna contra el covid-19 a partir d'aquest dilluns a les 15.30 h. Així ho ha explicat el portaveu de l'Executiu balear, Iago Negueruela, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern. També ha anunciat que Formentera passa al nivell 3 d'alerta sanitària, com la resta d'illes.

La població diana de 40 a 49 anys és de 145.590 persones. Les condicions que cal complir per poder rebre la dosi de record són: haver rebut la pauta completa de vaccinació i que hagin passat almenys sis mesos des de la darrera dosi en els casos de Pfizer o Moderna, o tres mesos si es tracta d'AstraZeneca o Janssen. A més, les persones que hagin passat la infecció han d’esperar quatre setmanes per poder ser vaccinades.

Per mitjà de BitCita, es pot demanar hora als punts de vaccinació següents: Son Dureta, Espai Francesc Quetglas, Sant Joan de Déu (Palma), Son Espases, Son Llàtzer, Hospital d’Inca i Hospital de Manacor, a Mallorca; a Menorca, es vacunarà als centres de salut i al Mateu Orfila, mentre que a les Pitiüses els vaccins s’administraran a Can Misses, als centres de salut Sant Antoni de Portmany, Vila i Santa Eulària des Riu, i a l’Hospital de Formentera.

Una de les preocupacions de l'Executiu és el baix percentatge de vacunació dels menors de 12 anys: a les Illes és del 16,2% de la població diana, mentre que la mitjana de l'Estat se situa en el 32,1%. En aquest sentit, Negueruela ha assegurat que "hi ha tots els mitjans" perquè les famílies duguin a immunitzar els seus fills i "espera" que, ara que ja han acabat les vacances, aquest percentatge pugi.

Així mateix, el portaveu ha recordat que la vacunació està permetent passar la sisena onada amb restriccions molt més laxes que les anteriors, malgrat que el nombre d'infeccions és molt superior. Actualment, l'Arxipèlag registra una incidència acumulada a 14 dies de 2.464 contagis per 100.000 habitants, mentre que en la cinquena onada el màxim va ser un miler de casos per 100.000 persones.

Vacunació infantil

L'administració de la tercera dosi està coincidint amb la vacunació als menors de 12 anys. Segons ha informat el Govern balear fins aquest dilluns s'han vacunat un 21,52% d’infants entre 5 i 11 anys amb la primera dosi i un 1,75% amb la pauta completa. Aquesta xifra està molt per sota de la mitjana estatal, que se situa en aquests moments en un 34,9%. Així, les Illes continuen sent la comunitat amb menys menors vacunats d'ençà que va començar la campanya.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha remarcat durant la seva visita al nou espai de vacunació Francesc Quetglas que la vacunació "és l’única manera que tenim de poder superar aquesta malaltia de manera tant individual com col·lectiva". A més, ha demanat a les persones que encara no s’han vacunat que facin aquesta reflexió "per protegir-se ells mateixos i protegir també la resta de la població".

Més de 4.000 contagis nous

La Conselleria de Salut ha comunicat la mort d'una persona per covid-19, que eleva a 1.074 les defuncions durant la pandèmia a la comunitat. Es tracta d'un home de 90 anys que va morir dissabte a Menorca. En 24 hores, s'han detectat 4.198 contagis nous: 3.711 a Mallorca, 49 a Menorca, 340 a Eivissa i tres a Formentera.

Els ingressos a l'hospital continuen augmentant fins als 302 pacients atesos a planta i 79 en unitats de cures intensives. Les UCI covid estan en risc alt, amb el 23,16% d'ocupació. D'altra banda, Atenció Primària fa el seguiment de 43.580 illencs afectats pel virus. Quant als contagis entre professionals, es continuen batent rècords, amb 613 sanitaris amb infecció activa i 759 en vigilància.

A les residències de gent gran, hi ha 134 usuaris -entre ells, 16 d'hospitalitzats- i 189 treballadors positius actius. Fonts de la Conselleria asseguren que la gran majoria de residents són lleus o asimptomàtics. Actualment, hi ha 23 residències amb brots actius (20 a Mallorca, una a Menorca i dues a Eivissa).

stats