Societat 23/07/2021

El Govern intensifica la guerra contra les botellades: més control al centre de Palma, un dron i sancions més elevades

La consellera de Presidència, Mercedes Garrido, ha recordat que la multa per participar en aquesta activitat és de 1.000 euros com a mínim

2 min
Dispositiu antibotellada de la Policia Local de Palma i la Policia Nacional.

Palma"El Govern té declarada la guerra als excessos", ha advertit aquest divendres la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, després d'una reunió del Pla territorial de protecció civil (Platerbal) per coordinar les actuacions del primer cap de setmana en què estaran vigents les noves restriccions sanitàries. Per fer-hi front, l'Executiu balear, la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears, l'Ajuntament de Palma i la Federació d'Entitats Locals (FELIB) han decidit, entre altres qüestions, que enlairaran un dron per vigilar les zones on pugui haver-hi més aglomeracions i que intensificaran el control al passeig Marítim de Palma.

Garrido ha reiterat que tindran "tolerància zero amb les persones que incompleixin les normes" i ha recordat que el Govern ha endurit les sancions previstes al Decret 11/2020 per fer botellada. "Qui faci botellada rebrà una sanció de, com a mínim, 1.000 euros; qui en faci havent interromput una quarantena, de 2.000, i essent positiu, de 5.000", ha advertit la consellera, qui ha posat com a exemple una sanció de 5.000 euros que ja s'està tramitant. Si bé el ritme de cobrament "és lent", la titular de Funció Pública ha assegurat que "qui tingui una multa, l'acabarà pagant" i que es cobraran a través de "la hisenda autonòmica".

Com a mostra d'això, Garrido ha explicat que ja s'ha tramitat "una sanció de 150.000 euros contra una coneguda cerveseria de la Platja de Palma per incomplir l'aforament i tancar la zona de la barra més tard de l'hora permesa –entre altres qüestions". També s'ha iniciat un expedient sancionador de 200.000 euros per a un establiment d'Eivissa, i tres més de 120.000 euros pera locals turístics o de restauració.

Palma i Part Forana

Per la seva banda, el batle de Palma, José Hila, ha informat que "les botellades gairebé han desaparegut als polígons", fet que "permetrà destinar polcies locals a altres zones de Palma". Així, els municipals es desplegaran també per les zones de Santa Catalina, el passeig Marítim i la Feixina. "Ja hem aixecat més de 2.000 actes i la Patrulla Verda n'ha interposat 2.750 des de principi d'any", ha afirmat Hila. A més, "els tres darrers caps de setmana s'han aixecat 615 actes per botellada", ha afegit.

El president de la FELIB, Toni Salas, ha admès que "tots els mitjans que hi ha no basten per controlar el 100% de l'activitat les 24 hores", sobretot als municipis més petits. Per això, "a la Part Forana sempre és imprescindible la col·laboració amb la Guàrdia Civil o la Policia Nacional", i més "en dates assenyalades, ara que venen celebracions especials". "Sabem que els consistoris estan anul·lant festes que impliquen actes multitudinaris, però no podem evitar que hi hagi alguna concentració descontrolada en un polígon o àrea recreativa", ha avisat.

stats