Societat 16/03/2021

El govern espanyol rescata Globalia i Barceló

L'ajuda pública és de 320 milions d'euros i es fa a través d'un préstec participatiu i un d'ordinari

ARA Balears
2 min
Seu de Globalia a Llucmajor.

PalmaEl consell de ministres ha autoritzat aquest dimarts el rescat d'Ávoris Corporation, la matriu dels grups turístics Globalia i Barceló, amb doblers del fons de solvència. L'ajuda pública aprovada és de 320 milions d'euros a través d'un préstec participatiu, de 163 milions, i un préstec ordinari, de 157 milions. Així ho ha assegurat la ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, Maria Jesús Montero, en una roda de premsa, segons informa l'agència Efe.

Segons les dades facilitades per Montero, Ávoris Corporation va facturar 4.000 milions d'euros durant el 2019 i va donar feina a 6.400 persones. La ministra ha defensat també l'innegable "caràcter estratègic" de la companyia i ha destacat que aquest ajut es justifica amb "la importància" que té la companyia, tant al territori espanyol com als mercats internacionals.

Cal recordar que el sector turístic ha demanat ajudes que superen àmpliament els 1.000 milions d'euros, més del 10% de la dotació total del fons. La més abundant de totes és la destinada a Air Europa, de 475 milions d'euros.

També a l'aerolínia Plus Ultra, que ofereix vols entre Espanya i l'Amèrica Llatina, la setmana passada la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) hi va injectar 53 milions d'euros per mirar de fer front als seus desequilibris financers. Segons Montero, el consell de ministres va justificar el caràcter estratègic i la importància d'aquesta companyia en el transport aeri, el turisme i l'economia.

A més, la cadena hotelera RoomMate també ha demanat 52 milions a aquest fons per fer front a les dificultats financeres derivades de l'aturada de l'activitat a causa del covid-19. Però la demanda encara ha de ser aprovada pel SEPI i el consell de ministres.

Barceló i Globalia acceleren la seva fusió

Després d'haver rebut els 320 milions del fons SEPI, els grups Barceló i Globalia han accelerat el seu procés de fusió per convertir Ávoris en el líder del mercat, ja que la nova companyia passarà a estar per davant de l'actual líder, Viatges El Corte Inglés. Tot i això, encara s'haurà de veure com acaben els moviments d'El Corte Inglés, que negocia la fusió amb Logitravel, com circula en el sector des de fa setmanes, segons ha informat l'agència Efe.

stats