Societat 20/07/2021

El govern espanyol defensa la fi de la mascareta obligatòria al carrer i apunta a un "problema de compliment"

El Congrés de Diputats votarà aquest dimecres el reial decret que recull la mesura

2 min
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una imatge d'arxiu.

El creixement accelerat dels contagis les últimes setmanes ha posat en alerta les comunitats. Moltes han començat a aplicar noves restriccions per frenar els casos de covid, entre elles Catalunya, que ha tornat al toc de queda i demana prorrogar-lo. Davant aquest escenari, algunes d'elles han demanat al govern espanyol que repensi la no obligatorietat de la mascareta en espais exteriors, sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres. La mesura –aprovada sota decret llei i en vigor des del 26 de juny passat– ha de passar demà dimecres pel Congrés de Diputats i l'encarregada de defensar-la, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anticipat que proposarà amb "humilitat" mantenir-la i que "el problema no és la norma, sinó el seu compliment".

Darias ha reconegut que algunes imatges de les últimes setmanes en què es veien aglomeracions i gent sense mascareta "no li han agradat", i per això situa el problema en el "comportament" de la gent i no tant en la normativa. La ministra de Sanitat ha apuntat que el govern espanyol manté la idea de permetre que la mascareta ja no sigui obligatòria en aquests casos perquè, "com a norma general, la gent l'ha d'utilitzar", és a dir, en espais tancats o sempre que no es respecta la distància de seguretat a l'exterior. Darias ha anticipat que espera que el decret llei tiri endavant demà dimecres per majoria, però "respectarà totes les decisions del Congrés de Diputats" davant el risc que decaigui per la falta de suport.

Vacunes i test d'antígens

La ministra de Sanitat també ha anunciat el repartiment "modest" d'una quantitat de vacunes (66.000) a comunitats en què hi ha molta població de desplaçats autonòmics, és a dir, que no tenen targeta sanitària perquè no estan empadronats però s'hi han vacunat, entre elles Catalunya, el País Valencià i Madrid. A més, Darias també ha informat que el preu dels tests d'antígens a les farmàcies sense recepta serà d'entre "6 i 10 euros". Un preu "assequible", ha dit, per als ciutadans.

Davant l'augment de contagis, la ministra ha tornat a demanar prudència, ha insistit en la importància d'accelerar el ritme de vacunació i ha recordat que del total de vacunats només el 5% tenen la pauta completa; és a dir, que la gran majoria de contagis són entre població no vacunada, o encara no del tot.

stats