Retorn presencial a les aules dilluns 10 malgrat l'òmicron

Els alumnes amb pauta completa no hauran de fer quarantena encara que siguin contacte estret

2 min
Un grup d’alumnes en una escola de Barcelona.

MadridEl govern espanyol i les comunitats autònomes han acordat per unanimitat el retorn presencial a les aules d'escoles i universitats el proper dilluns, 10 de gener, tal com estava previst. Els alumnes que estiguin vacunats amb pauta completa no hauran de fer quarantena perquè, a l'espera de si hi ha un nou protocol específic, s'aplicarà el que s'estableix per a la població general. Abans de Nadal es va decidir que els contactes estrets que tinguin les dues dosis no havien de confinar-se i la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha subratllat que aquesta norma és aplicable a les aules.

Les darreres hores s'havia publicat una proposta de modificar els protocols a les escoles, però el Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimarts, en el qual també han pres part les autoritats educatives i universitàries dels diferents territoris, no ha abordat aquesta qüestió. Darias ha afirmat en roda de premsa que cal esperar a la iniciativa de la ponència d'alertes i plans de preparació i resposta i, posteriorment, a la decisió final de la Comissió de Salut Pública, que reuneix les comunitats autònomes.

La ministra de Sanitat ha recordat que gairebé el 28,8% dels menors d'entre 5 i 11 anys han rebut una dosi de la vacuna contra el coronavirus arreu de l'Estat. "Les nostres aules són espais segurs", ha subratllat la ministra d'Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, en roda de premsa des de la Moncloa. "Prudència, tranquil·litat i seguretat", ha receptat.

Mantenir les mesures de precaució

Darias també ha volgut transmetre un missatge en aquest sentit i ha demanat un esforç en la vacunació i en el respecte dels protocols que els centres ja tenen vigents des de l'arrencada del curs el setembre passat. Així, ha insistit que cal portar mascareta, ventilar amb freqüència els espais i fer ús de gel hidroalcohòlic per rentar-se les mans.

Així mateix, ha comparegut per primera vegada a la sala de premsa de la Moncloa el nou ministre d'Universitats, Joan Subirats, que també ha destacat que la presencialitat és la millor solució. Ara bé, ha assenyalat que s'està treballant amb els centres universitaris perquè, en època d'exàmens com l'actual, els alumnes que estiguin contagiats tinguin fórmules per poder realitzar les proves i no perdre aquesta convocatòria.

Canvi de protocols

"L'escola ha complit i continuarà complint, perquè l'educació és un dret i hem de garantir-lo en les millors condicions possibles", ha afirmat el conseller d'Educació, Martí March, en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial. Per l'impacte de la sisena onada, "les primeres setmanes de gener seran complexes", ha advertit el conseller. Així i tot, ha assegurat que confia que es podrà mantenir la plena presencialitat. "La semipresencialitat no és una opció ara mateix", ha insistit.

Això sí, ha recordat que en els nivells d'alerta 3 i 4 (ara mateix les Illes són al nivell 3) es preveu que s'incrementi la distància de seguretat dins les aules d'1,2 a 1,5 metres a partir de tercer d'ESO, sempre que sigui possible. Amb tot, March ha remarcat que es farà aquest canvi sempre que es puguin mantenir les classes presencials.

Davant la previsió de baixes dels docents per l'augment de contagis, Educació ha doblat el nombre de professors disponibles en la borsa "exprés" per substitucions per covid-19. Així, si a principi de curs n'hi havia una trentena, ara n'hi ha al voltant de seixanta. El conseller ha dit que, si les infeccions incrementen molt, podrien faltar professors, però creu que no és una circumstància que pugui passar ara com ara.

stats