Societat 04/01/2022

L'òmicron ja és la variant predominant a les Balears

Aquesta mutació provoca prop del 70% dels casos, segons el darrer informe de Son Espases

2 min
Sanitaris de Son Espases durant la pandèmia.

PalmaLa variant òmicron de coronavirus ja és la predominant a les Illes Balears. Segons el darrer informe del laboratori de Son Espases, dels devers 7.000 positius analitzats en els darrers set dies, el 67,7% han estat d'aquesta mutació. La resta de contagis els ha provocat la delta, que ha estat la variant majoritària fins ara. L'expansió de l'òmicron no és cap sorpresa: les autoritats sanitàries esperaven que fos la predominant per aquestes dates a causa de la seva gran capacitat de transmissió.

Precisament, l'impacte de l'òmicron a les Balears, juntament amb les festes de Nadal, ha fet que el pic de la sisena onada no arribi encara. De fet, avui s'ha batut un altre rècord de contagis diaris: Salut n'ha detectat 3.607, el nombre més alt d'infeccions diàries notificades durant la pandèmia a les Balears. Per illes, s'han notificat 2.687 casos a Mallorca, 419 a Menorca, 352 a Eivissa i 14 a Formentera.

Ara com ara, hi ha devers 30.000 casos actius a l'Arxipèlag. La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha remarcat que la incidència acumulada a 14 dies és de les tres més baixes d'Espanya (1.600 casos per 100.000 habitants), però ha assegurat que "no és cap èxit", perquè és una xifra molt alta. Així mateix, ha admès que els preocupa "el volum de persones que s'està contagiant", malgrat que les hospitalitzacions augmenten a poc a poc gràcies a la immunització de la vacuna.

Segons les darreres dades de la Conselleria, els hospitals illencs atenen 284 pacients infectats a planta i 68 a l'UCI, que es mantenen en risc alt amb el 19,9% dels llits destinats a malalts de covid-19 ocupats. L'Atenció Primària continua amb una pressió assistencial molt alta, ja que fa el seguiment de 28.921 persones. En aquest sentit, Gómez ha avançat que treballen amb les farmàcies perquè puguin comunicar els positius al Govern i així rebaixar la càrrega de feina als centres de salut.

S'amplia la vacunació als infants

A les portes de la tornada a les aules, Patricia Gómez ha fet una "crida urgent" a les famílies perquè portin els infants a vacunar contra el covid-19. Ha alertat que la demanda per rebre la primera dosi en els menors és baixa, ja que ni tan sols s'han emprat les primeres 36.000 vacunes que varen arribar a l'Arxipèlag. En concret, s'han posat 13.398 vaccins entre nins i nines de 9 i 12 anys.

Fins ara, s'havia obert la vacunació als infants de 9 a 12 anys, i a partir d'avui ja es podrà demanar cita per als de 5 a 8 anys. En total -de 5 a 12 anys-, hi ha una població diana de devers 82.000 persones. Aquest dimarts també s'habilita la citació per administrar la tercera dosi als majors de 18 anys amb doble pauta d'AstraZeneca, que són fonamentalment professionals essencials (docents, cossos policials, etc.).

Per acabar, la consellera ha informat que els militars ja han començat la formació per poder vacunar i es preveu que comencin a immunitzar aquest mateix divendres. D'altra banda, el Vacubús es traslladarà a l'Eroski de Manacor per a aquelles persones que encara no hagin rebut cap vaccí i vulguin fer-ho sense cita. Fins avui, a les Balears s'han inoculat més d'1,9 milions de dosis. El 82,6% de la població diana té la pauta completa i el 85,6% té almenys una dosi.

stats