Societat 29/12/2021

Els centres de salut deixaran de fer el seguiment dels positius sense símptomes o lleus

La consellera Patricia Gómez ha dit que no és partidària de reduir la quarantena a cinc dies

2 min
Un centre de Salut de Palma.

PalmaL'Atenció Primària deixarà de fer el seguiment de les persones positives en coronavirus que no tinguin símptomes o els tinguin lleus, segons ha informat aquest dimecres en roda de premsa la consellera de Salut, Patricia Gómez. L'objectiu és reduir la pressió assistencial als centres de salut, que estan desbordats per l'explosió de casos a les Illes. Sí que mantindran el contacte telefònic a la població vulnerable.

D'altra banda, han habilitat un espai web d'autorastreig perquè la població pugui saber si és contacte estret o no d'una persona positiva a través d'un qüestionari. Serà la Central de Coordnació Covid qui facilitarà l'enllaç a la persona positiva, i aquesta haurà de passar-lo a les persones que cregui que poden ser contactes estrets. D'aquesta manera, Salut pretén agilitzar la tasca de rastreig de la central. En els darrers set dies, s'han notificat 3.793 contactes estrets, la majoria dels quals (3.217) no tenen cap símptoma.

Gómez s'ha referit a la possible reducció de la quarantena de deu dies a cinc que es debat avui a la ponència d'alertes, i ha assegurat que ella no n'és partidària. Ha defensat que "hi ha poca evidència" però sembla que, amb l'òmicron, "els símptomes comencen als tres o quatre dies dels positius, i això du a una major inefectiva cap al quart i cinquè dia". Així i tot, la consellera ha assegurat que seguirà "la proposta dels experts".

Més de 2.000 casos en un dia

Les Balears tornen a batre el rècord de contagis diaris. Avui, Salut ha notificat 2.071 noves infeccions: 1.586 a Mallorca, 312 a Menorca, 146 a Eivissa i 27 a Formentera. La taxa de positivitat en les proves frega el 24%, això significa que gairebé un de cada quatre tests que es fan surt positiu. La incidència acumulada continua augmentant i ja arriba als 1.192 casos per 100.000 habitants. Menorca registra 1.223 casos; Mallorca, 1.160; Eivissa, 1.199 i Formentera, 546.

La pressió als hospitals està estable, amb 243 pacients amb covid-19 a planta i 57 a l'UCI, que es mantenen en risc alt amb el 16,72% dels llits destinats a malalts infectats ocupats. La Primària continua desbordada, amb 18.406 casos en seguiment. Es preveu que, amb la nova mesura, aquesta pressió davalli considerablement.

stats