Els alumnes vacunats es podrien estalviar la quarantena per contactes estrets

El govern espanyol i les comunitats confien en la vacunació per "flexibilitzar" les mesures a l'escola

2 min
Un grup d'infants fan una fila índia en una escola catalana.

"L'experiència és un valor i permet començar un curs escolar molt diferent". Així s'ha pronunciat la ministra d'Educació, Pilar Alegría, després d'una nova reunió amb les comunitats autònomes per abordar l'inici del curs escolar. Alegría ha defensat que ha sigut una reunió "fructífera i constructiva" entre les diferents regions per encarar un nou curs que haurà de continuar adaptant-se a la presència de la pandèmia, això sí, d'una manera menys restrictiva "gràcies al ritme de vacunació", ha apuntat Alegría.

Si bé de la reunió d'avui no n'ha sortit cap acord vinculant, les comunitats i el ministeri d'Educació han apostat per mantenir com a guia la declaració d'actuacions del mes de maig i encarar així l'entrada del curs 2021/2022, que comença d'aquí dues setmanes. D'aquesta manera, segons la ministra, totes les comunitats han apostat per mantenir l'obligatorietat de la mascareta tant a l'interior com a l'exterior de l'escola en estudiants a partir de sis anys. "L'experiència ens diu que ha funcionat", ha dit Alegría, que ha recordat que en tot cas són les autoritats sanitàries les que han de decidir si es modifica o no la mesura en funció de l'evolució epidemiològica.

Per part seva, el conseller d'Educació i Formació Professional a les Balears, Martí March, ha fet una valoració positiva del curs passat a l'Arxipèlag en la seva intervenció a la Conferència Sectorial. March ha destacat "l'experiència assolida amb la convivència amb la pandèmia, els protocols aplicats, el manteniment del nombre de docents, l'aposta per dotar els centres de dispositius de detecció de CO2 i la bona coordinació entre Salut i Educació".

El conseller ha fet una crida a la prudència, ja que "l'experiència adquirida convida a mantenir la guàrdia davant futures mutacions del virus i, per tant, s'han de conservar la precaució i les mesures als centres". March ha assegurat que "la col·laboració de les famílies i la feina exemplar de professorat i alumnat farà possible començar bé el curs", i ha afegit que "si a això hi afegim el bon funcionament del procés de vacunació, jo crec que estam en condicions per abordar millor el curs nou".

Classes presencials

Tant el govern central com les comunitats aposten per mantenir "al màxim" que els alumnes facin classe de manera presencial. En aquest sentit, la ministra d'Educació ha defensat que la millora en el ritme de vacunació permetrà que aquesta sigui més elevada a tots els centres educatius i "flexibilitzar" mesures com la distància de seguretat entre els alumnes, que es manté entre 1,5 i 1,2 metres.

"Faig una crida a la prudència", ha matisat Alegría, que ha recordat que les mesures bàsiques d'higiene com el rentat de mans, la ventilació o mantenir grups de convivència estable continuen sent les regles bàsiques. "No podem abaixar la guàrdia", ha insistit. Durant la reunió d'aquest dimecres, Alegría ha demanat a les comunitats que destinin gran part del fons covid extraordinari que ha aprovat de nou l'Estat a educació. El document que comparteixen ministeri i comunitats és només una guia i són aquestes últimes les que tenen les competències sobre educació.

stats