Internet
Societat 10/02/2023

El Govern crea el Centre Balear de Ciberseguretat per combatre les creixents ciberamenaces

El 2020 es varen registrar prop de 12.000 denúncies, més del 80% de les quals varen ser per frau informàtic i més d’un 7%, per amenaces i coaccions

ARA Balears
3 min
El Govern presenta el Centre Balear de Ciberseguretat

PalmaEl Govern ha presentat aquest divendres el Centre Balear de Ciberseguretat per ajudar empreses i administracions a lluitar contra les ciberamenaces. El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha explicat que es tracta d'un nou òrgan per afrontar un volum creixent de ciberamenaces sobre la societat. El Centre de Ciberseguretat pretén ser una eina de planificació i impuls pel que fa a la seguretat cibernètica.

Amb una inversió anual de dos milions d’euros, l’Estratègia del Govern de les Illes Balears fa una aposta per la innovació tecnològica com a eina de protecció davant una amenaça creixent. Per això, crearà un servei orientat a ajudar ciutadans, altres administracions i també empreses, especialment pime i autònoms, a fer front a incidents de ciberseguretat com els fraus informàtics, els ciberatacs i altres ciberdelictes.

A més, el Centre de Ciberseguretat serà l’encarregat de detectar i gestionar ciberamenaces, de recaptar dades autonòmiques sobre ciberseguretat i d’impulsar polítiques de prevenció i formació, mantenint una coordinació permanent amb la nova Unitat d'Innovació Tecnològica en Ciberseguretat de la UIB, amb el Centre Criptològic Nacional i amb institucions i sector empresarial balear.

Segons ha destacat el conseller, el Govern vol donar resposta al risc que suposa aquest fenomen global i, alhora, apostar per un sector emergent dins l’àmbit de la tecnologia. De fet, les previsions d’increment de l’activitat econòmica al voltant de la ciberseguretat apunten la necessitat de crear aproximadament 1.100 llocs de feina d’alta qualificació entre els anys 2023 i 2024; un augment de més del 100% sobre el total de 1.000 professionals dedicats avui dia a aquesta àrea a les Illes Balears.

Creació d'una càtedra universitària

Entre les accions previstes a l’Estratègia també figura la creació d'una càtedra universitària per garantir un focus d’innovació, l’impuls als cursos d'especialització d’FP en ciberseguretat a fi de formar professionals per a un sector emergent i el desenvolupament d’un projecte interregional en el qual les Illes Balears aportaran el coneixement en l’àmbit turístic en qüestions de ciberseguretat (projecte Ciberreg compartit amb Navarra, Astúries, les Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, la Comunitat de Madrid i la Regió de Múrcia).

Entre els objectius que cerca l’Estratègia presentada aquest divendres, el conseller Miquel Company ha destacat la necessitat de garantir i augmentar el nivell de seguretat de les xarxes de comunicacions i els sistemes d'informació de la Comunitat Autònoma en una administració cada vegada més digital, i ha afegit que el desenvolupament d’aquest sector contribuirà a la transformació del model socioeconòmic, perquè enfortirà el teixit empresarial del sector TIC de les Illes Balears.

Segons ha explicat el Govern, les denúncies per ciberdelinqüència s’han multiplicat per quatre en només quatre anys. El 2020 es varen registrar prop de 12.000 denúncies, més del 80% de les quals varen ser per frau informàtic i més d’un 7%, per amenaces i coaccions. "És evident que hem de protegir els nostres serveis públics, la nostra economia i la seguretat dels ciutadans. Amb aquesta estratègia, volem anar més enllà i fer de la ciberseguretat una eina de creixement i de diversificació econòmica", ha dit el conseller.

A la presentació hi han assistit, a més del director general de Modernització i Administració Digital, Ramon Roca, els responsables dels serveis de Ciberseguretat de la CAIB i de l’IB-Salut. Per part de la Universitat de les Illes Balears, l’exrector i director de la Unitat d'Innovació Tecnològica en Ciberseguretat, Llorenç Huguet, i la vicerectora d’Innovació i Transformació Digital, Loren Carrasco. També hi han participat representants del Centre Criptològic Nacional, dels consells insulars i la FELIB, d’organitzacions empresarials (Cambra de Comerç de Mallorca, Cercle d’Economia de Mallorca, CAEB) i d’empreses del sector.

stats