Societat 25/05/2021

El Govern comprarà 33 pisos de grans tenidors per 3,6 milions

19 dels 56 pisos que la Conselleria d'Habitatge pretenia expropiar temporalment finalment queden fora del procés

2 min
Vista general de Palma.

PalmaLa Conselleria d'Habitatge comprarà 33 pisos de grans tenidors per 3,6 milions d'euros, com ara bancs i societats immobiliàries, perquè s'incorporin al parc públic de pisos. El preu mitjà de cada habitatge és de 85.000 euros. La previsió és que a l'estiu ja estiguin en mans de l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi) perquè els pugui llogar a famílies vulnerables, segons ha informat el conseller del ram, Josep Marí, aquest dimarts en una roda de premsa.

Dels 33 pisos, 23 es compraran a través del dret de tanteig i retracte, mentre que els altres 10 s'adquiriran arran del procés d'expropiació d'ús temporal iniciat al febrer, perquè els grans tenidors els ho han oferit. En un principi es pretenien expropiar 56 pisos buits, però 19 queden fora de la tramitació perquè la Conselleria ha acceptat les al·legacions dels propietaris, que no varen comunicar adequadament la situació dels seus immobles i realment no estaven buits. El director general d'Habitatge, Eduard Rosby, ha precisat que alguns dels pisos ja s'havien llogat o venut, coincidit amb l'inici de l'expedient.

Els altres 27 habitatges del llot a expropiar, continuen la tramitació pertinent. Si no hi ha cap entrebanc judicial, el Govern preveu expropiar-los en uns mesos durant un termini de set anys i a canvi d'una compensació econòmica. El conseller espera que no hi hagi cap problema, i ha recordat que el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha rebutjat en dues ocasions les sol·licituds dels grans tenidors per suspendre cautelarment el procediment.

"Sempre que els puguem comprar i incorporar definitivament al parc públic, millor", ha dit el conseller, que ha destacat que amb el procés d'expropiació temporal han aconseguit incentivar que els 19 pisos de grans propietaris estiguin al mercat. Els 33 habitatges que s'adquiriran es troben a Palma, Calvià, sa Pobla, Alcúdia, Manacor, Inca, Consell, Muro, Felanitx, Capdepera, Vilafranca de Bonany, Llucmajor i Ciutadella, i els grans tenidors són Bankia, el Banc Sabadell i la SAREB.

D'altra banda, el Govern també ha acordat comprar 23 habitatges mitjançant el dret de tanteig i retracte. S'adquiriran quatre pisos de Bankia per 447.645 euros i altres 19 de la SAREB per 2,2 milions. Actualment la Conselleria té registrats 700 pisos buits, l'Ibavi disposa d'un parc públic d'uns 1.800 pisos i les sol·licituds per accedir-ne a un és d'unes 8.000 persones. El conseller, però, ha apuntat que hi ha moltes duplicitats, perquè cada persona pot presentar fins a tres peticions a tres municipis diferents.

Cal recordar que l'expropiació d'habitatges buits de grans tenidors anunciada pel Govern va escandalitzar la dreta mediàtica i política, que no va escatimar qualificatius per criticar-la. El PP, l'ABC i 13 TV han coincidit fent referència a la Veneçuela d'Hugo Chávez, i El Mundo, La Razón, Antena 3, Ciutadans i Vox també han carregat contra aquesta mesura, que forma part de la Llei d'habitatge –aprovada l'estiu de 2018.

stats