Societat 27/07/2021

El Govern compensarà els propietaris de lloguers que no han desnonat durant la pandèmia

L'Executiu balear els indemnitzarà amb motiu del decret estatal que paralitza l'expulsió d'inquilins i ocupes a causa de la crisi sanitària

ARA Balears
2 min
La rendibilitat de l'habitatge a Espanya va arribar al 6,8% el 2020.

PalmaLa Conselleria de Mobilitat i Habitatge compensarà econòmicament els propietaris que mantenen els llogaters en compliment del decret estatal que paralitza fins dia 9 d'agost el desnonament d'inquilins deutors i d'ocupes a causa de la pandèmia. Només podran demanar l'ajuda els propietaris que tenien una resolució judicial que acordava expulsar l'inquilí o que ordenava sortir de l'habitatge als qui l'ocupaven de manera irregular.

Cal recordar que el decret estatal inicialment va suspendre els desnonaments fins dia 9 de maig, però la mesura es va perllongar després fins al 9 d'agost. La compensació cobrirà els "perjudicis econòmics ocasionats" durant aquest període complet o fins a la data en què el jutge o un tribunal hagi acordat aixecar la suspensió del desnonament en cas d'estar programat abans del 9 d'agost.

En el cas dels que tenien un inquilí pendent de ser expulsat per ordre del jutjat per no pagar el lloguer, els propietaris poden demanar una compensació corresponent al preu del lloguer mitjà que correspondria a un lloguer de la zona on es trobi el pis. És a dir, la compensació vindrà determinada pel preu mitjà de la zona i no pel preu del lloguer en concret, tret que aquest sigui més baix.

Si el propietari està afectat per una ocupació amb un llançament suspès, haurà d'acreditar que la paralització del desnonament li ha ocasionat perjudicis econòmics, en cas que el pis estigués en venda o llogat o abans que els ocupes hi entrassin. En ambdós casos, es facilitarà la compensació sempre que els inquilins o els ocupes de l'habitatge acreditin mitjançant un informe dels Serveis Socials la seva situació de vulnerabilitat. A més, caldrà demostrar que no s'hagi ofert, en un termini de tres mesos des de l'elaboració de l'informe, una alternativa per viure per part de l'Administració.

stats