Societat 16/06/2020

El Govern balear es continuarà comunicant en català amb els governs de Catalunya i el País Valencià

El conseller d’Educació, Universitat i Recerca, Martí March, troba "incomprensible" que el Tribunal Suprem qüestioni la unitat de la llengua

Ara Balears
2 min
Imatge de Martí March durant la seva compareixença.

PalmaEl Govern balear es continuarà comunicant en català amb els governs de Catalunya i el País Valencià. Així ho ha assegurat aquest dimarts el conseller d’Educació, Universitat i Recerca, Martí March, que ha començat la seva compareixença al Parlament referint-se a la sentència del Tribunal Suprem que prohibeix al País Valencià dirigir-se en català a Catalunya i a les Illes Balears per comunicar-se institucionalment, i obliga els tres governs a fer-ho en castellà.

El conseller ha considerat "incomprensible" aquesta sentència perquè, "tot i que hem de respectar les decisions judicials, el Suprem posa en qüestió la unitat de la llengua catalana i les pròpies competències de les comunitats autònomes de dirigir-se a les altres en la seva llengua", segons han explicat en un comunicat.

Aquesta sentència es va coneixer diumenge, quan el Tribunal Suprem va tombar part del decret de la Generalitat Valenciana que regula els usos institucionals i administratius de les llengües oficials. El decret fixava que si es tracta de comunicacions amb comunitats "pertanyents al mateix àmbit lingüístic que el valencià, en aquest cas només es redactaran en aquesta llengua".

La decisió ha generat crítiques per part dels governs afectats i de les entitats culturals. Compromís va titllar "d'atac a l'autogovern" aquesta sentència i el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va assegurar que la Generalitat continuarà comunicant-se en català, la "llengua comuna" amb els governs valencià i balear.

Per la seva banda, Òmnium Cultural va assegurar que aquesta decisió del Tribunal Suprem "confirma que la ignorància no té límits". "La llengua que parlem als Països Catalans és la mateixa. Cap tribunal pot negar el consens científic ni pot imposar amb quina llengua hem de parlar als nostres germans. El català és la nostra llengua oficial".

stats