Societat 08/10/2014

Arrasa a Change.org una petició per demanar que no se sacrifiqui el gos de la infermera contagiada

La mesura preventiva de la Comunitat de Madrid es troba amb un ampli rebuig ciutadà: més de 250.000 persones signen, en poques hores, una petició per aïllar l'animal però no sacrificar-lo

Agències
2 min
Excalibur, el gos en el centre de la polèmica

MadridDilluns va ser el malestar pel fet que el govern espanyol hagués obert les portes a la presència de l'Ebola a Espanya. Però aquest dimarts les xarxes han estat testimoni d'un altre malestar, aquesta vegada concentrat contra la Comunitat de Madrid i amb un gos com a protagonista. La decisió del govern autonòmic d'ordenar judicialment el sacrifici el gos de l'auxiliar d'infermeria contagiada pel virus de l'Ebola en entendre que "suposa un possible risc de transmissió de la malaltia" ja que "vivia en estret i permanent contacte amb la pacient" ha encès les xarxes i ha provocat una inusitada reacció arreu del món. El rebuig s'ha fet palès a les xarxes al llarg de tot el vespre i ha cristal·litzat en una petició, a Change.org, que en poques hores ha superat les 250.000 signatures, una xifra que es veu desbordada minut a minut. #salvemosexcalibur s'ha convertit en 'trending topic' a Espanya.

La petició, que està arrasant al portal, demana a les autoritats sanitàries que col·loquin l'animal en quarantena, però que no el sacrifiquin. La petició està també en anglès, un fet que reflecteix la indignació que la notícia ha generat arreu del món.

Segons la Conselleria de Sanitat de Madrid "hi ha dades que confirmen la troballa de gossos amb anticossos positius del virus de l'Ebola", de manera que aquests animals "poden patir un procés de virèmia encara que es mostrin asimptomàtics". El Govern regional ha comentat que la decisió de sacrificar el gos es va prendre després de consultar el cas amb les autoritats de sanitat animal del ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i amb el director del Laboratori de referència de l'Organització Mundial de Sanitat Animal. "L'única manera d'eliminar el risc existent de transmissió de la malaltia per la citada via, és procedir a l'eutanàsia de l'animal que ha estat en contacte amb el virus", ha afegit.

L'ordre del govern regional s'ha trobat amb la negativa de l'amo. És per això que la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid ha emès una resolució, ratificada pel Jutjat del Contenciós-Administratiu nombre 2 de Madrid, per sacrificar i procedir al trasllat i posterior incineració del cadàver de l'animal. El gos, segons ha precisat l'executiu madrileny, serà sacrificat "mitjançant les mesures adequades per evitar que pateixi, utilitzant les mesures de bioseguretat i biocontenció adequades a aquest risc".

Javier Limón Romero, el marit de l'auxiliar contagiada —que com la seva dona continua en règim d'aïllament a l'Hospital Carlos III de Madrid encara que en mòduls separats— ha explicat la demanda de la Comunitat i la seva negativa en un missatge que ha estat difós en desenes de pàgines d'associacions protectores d'animals a les xarxes.

Tot i la decisió de les autoritats regionals, la catedràtica de Malalties Infeccioses de la Facultat de Veterinària de la Universitat Complutense de Madrid, Isabel Simarro, ha indicat a EFE que, fins al moment, no s'ha demostrat científicament que un gos es pugui infectar de forma natural amb l'Ebola.

stats