Societat 06/10/2022

El GOB registra 46.000 firmes per exigir la protecció del cap Blanc de Llucmajor

L'entitat ecologista demana un acord entre el govern central i l'autonòmic per a la conservació de finques de Defensa a les Balears que deixin de tenir ús militar

Patrícia Segura
2 min
Imatge aèria del Cap Blanc, Llucmajor.

PalmaFa set mesos tres persones engegaren una petició al portal Change.org demanant la protecció del cap Blanc, que fins fa poc era propietat militar. Davant el risc que es converteixi en una instal·lació turística, s'han recollit 46.000 signatures. El GOB (Grup Balear d'Ornitologia I Defensa de la Naturalesa) les ha registrat aquest dijous a la Conselleria de Medi Ambient. L'entitat ecologista demana un acord entre les administracions central i autonòmica per garantir la conservació de les finques de Defensa a les Balears que deixin de tenir ús militar: "Fa mesos que es publicita a portals immobiliaris l'antiga bateria de costa del cap Blanc, i recentment s'han detectat obres de tancament a la bateria de costa de Rafeubetx, que temem que podria seguir aviat el mateix camí".

Toni Muñoz, portaveu del GOB, explica que aquesta situació es podria replicar a una dotzena d'espais, que són propietats del Ministeri de Defensa. "N'hi ha alguns que ja no tenen ús militar, com Punt Tiró. Seria desastrós que es convertissin en allotjaments turístics i, com ja tenen moltes edificacions construïdes, això seria possible", defensa Muñoz.

La reivindicació començà l'abril d'enguany, quan una ciutadana mallorquina va obrir una recollida de firmes per "salvar" el cap Blanc. En la seva petició, declarava que "cada vegada queden menys llocs naturals emblemàtics a l'illa, mentre que el turisme creix sense límits". A més, reclamen que les hectàrees de sotabosc, les espècies vegetals úniques i els penya-segats freqüentats per ocells protegits passin a formar part del patrimoni natural de Mallorca. Per això, sol·licita al Govern que conservi aquest territori i passi a ser "propietat de tots" a través de l'Administració autonòmica.

A la venda per 3,8 milions d'euros

"Una part de l'antiga bateria de costa havia sortit oferida a través d'un portal immobiliari, i decidiren demanar el suport d'altres ciutadans per tal de reclamar a les administracions públiques la seva intervenció per garantir la conservació d'aquest espai natural", diuen fonts de l'entitat ecologista, que insten les administracions a paralitzar immediatament l'oferta i possible venda d'espais naturals de les Balears.

Cal recordar que el març, al portal Idealista es va publicar l'anunci de venda per 3,8 milions d'euros: "L'immoble, comercialitzat per l'agència S.A.E Real Estigues, és perfecte per aixecar un exclusiu projecte hoteler". L'oferta indica també que la propietat té una superfície de 8,24 hectàrees, i que inclou un búnquer subterrani i un antic edifici de barraques amb 470 m² de superfície construïda.

stats