Societat 24/12/2019

El GOB reclama protecció per a Cala Figuera

El grup ecologista ha demanat al Govern i al Consell de Mallorca que comprin la finca de Can Trujillo, la qual acaba d'adquirir una empresa de Madrid

Ara Balears
2 min
El GOB ha demanat que la zona de Cala Figuera sigui declarada parc natural

PalmaEl grup ecologista GOB ha demanat al Govern balear i al Consell de Mallorca que estudiïn comprar la finca de Can Trujillo, la qual acaba d'adquirir una empresa de Madrid, per protegir millor l'àrea natural de Cala Figuera i "avançar decididament cap a la creació del Parc Natural", segons ha manifestat el GOB mitjançant un comunicat.

L'entitat ha reivindicat una major protecció per a aquesta zona, una finca de 363,7 hectàrees dins de l'Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI), Lloc d'Interès Comunitari (LIC) i Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) de Cala Figuera (Calvià).

Segons el GOB, l'empresa Global Quilarquia s'ha encarregat de comprar la finca. Es tracta d'una societat amb seu a Madrid, constituïda l'any passat i amb un capital social molt baix, que es dedica a "activitats d'intermediació en operacions amb valors i altres actius", segons la informació del portal expansion.com.

El grup ecologista ha destacat que l'àrea natural de Cala Figuera s'estén sobre 793 hectàrees terrestres i gaudeix de les figures de protecció LIC i ZEPA, en atenció als seus importants valors ecològics. Però encara no s'ha redactat el pla de gestió per tal de detallar quins usos estan permesos en aquesta zona. Hi ha un retard de set anys respecte de la data establerta per la Comissió Europea, segons assenyala el comunicat. A més, el GOB recorda que aquest indret va ser declarat Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI) l'any 1991, motiu pel qual té la consideració de sòl no urbanitzable.

La Conselleria de Medi Ambient i Territori és responsable de la conservació de Cala Figuera, han recordat els ecologistes, que reclamen que s'iniciï la tramitació d'un Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) abans de la declaració d'un Parc Natural.

El GOB ha advertit que l'adquisició del terreny, que qualifica de "moviment clarament especulatiu, perquè ha estat comprada per més d'11 milions d'euros", indica que la protecció de la zona és "relativa" i que encara es troba dins del mercat immobiliari.

L'entitat ha insistit a reclamar la declaració d'un Parc Natural a la zona de Cala Figuera pels importants valors ecològics i paisatgístics de la zona, "sumats a l'important ús públic que necessita ordenar-se".

La figura de parc Natural Constitueix "l'instrument més adequat per garantir la conservació i gaudi sostenible de la zona natural", en opinió del GOB. Els ecologistes han recordat que la finca limita amb el LIC marí de Cala Figuera, la Reserva Marina del Toro i la ZEPA Espai Marí del Ponent de Mallorca, de manera que "es podria plantejar un espai natural marítim i terrestre amb una continuïtat ecològica evident".

En opinió del grup ecologista, inversions com la compra de Can Trujillo "tindrien molt més sentit que algunes de les que es plantegen com a destinació de l'impost de turisme sostenible".

stats