Territori
Societat 18/07/2023

El GOB demana al jutjat que s'esbuquin immediatament els apartaments il·legals de Cala Llamp

Els ecologistes hi han enviat un nou requeriment perquè l'Ajuntament d'Andratx compleixi la sentència de fa 11 anys

2 min
Els apartaments de Cala Llamp. / MICHELS

PalmaVa ser el mes de març quan la justícia va eliminar els impediments perquè els 12 apartaments il·legals –i il·legalitzables– de Cala Llamp s'esbuquin. Per aquest motiu, el GOB ha registrat aquesta setmana l'enèssim recordatori en el jutjat contenciós administratiu número 2 de Palma perquè doni a l’Ajuntament d’Andratx "un termini de deu dies per comunicar el calendari d'actuacions municipals per al restabliment de l'ordre jurídic alterat". En el document, els ecologistes han mostrat la seva indignació pel retard d'11 anys. "Cal recordar que la peça d’execució definitiva és la núm. 7/2012, fa més d’11 anys, i que encara no s’ha executat avui dia el restabliment de l'ordre jurídic pertorbat per la llicència d'edificació i ús del sòl 135/2005, anul·lada pel jutjat el 27 de maig del 2009", afirma l'escrit.

Tot i el recurs dels propietaris, la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior va confirmar la il·legalitat de les construccions l'octubre de 2011. Per tant, aquestes edificacions no tenen des de llavors cap altra sortida que la demolició. Tot i la claretat judicial, els propietaris han intentat tot tipus d'estratègies, "com és lògic", admeten fonts del GOB, per salvar l'immoble que varen comprar com un apartament legal i que després ho va deixar de ser. "Però una cosa és un retard perquè hi ha alguna qüestió jurídica pendent i l'altra ja és un incompliment sistemàtic d'aquesta magnitud, amb més d'una dècada d'impunitat des de la darrera sentència sobre el fons de la qüestió", asseguren.

Els propietaris han anat posant entrebancs a l'execució de la sentència des del primer minut, han al·legat qüestions formals i totes les seves accions han estat desestimades per la justícia. Els ecologistes es mostren menys comprensius amb l'Ajuntament d'Andratx, que ja va ser molt poc diligent a l'hora de fer les medicions i calcular tot el cost de l'operació d'enderrocament, que ha d'assumir subsidiàriamient davant la inacció dels propietaris. Actualment ja existeixen aquestes medicions, i fins i tot hi ha un pressupost consignat i una empresa elegida per tomar l'edifici.

Tot està, per tant, preparat, però l'Ajuntament d'Andratx no ha mogut fitxa. Fins i tot les darreres temporades no només alguns propietaris han fet servir els seus apartaments, sinó que altres els han llogat a turistes amb tota normalitat. El cas es remunta a juliol de 2006, quan en plena investigació del cas de corrupció urbanística al municipi d'Andratx el GOB va presentar un contenciós administratiu contra la llicència de 12 apartaments a Cala Llamp per haver-se construït en una parcel·la on no cabia cap tipus d'aprofitament urbanístic. La llicència la va aconseguir l'empresa Marmacen SA, de Manuel Zapata, exsoci d'Eugenio Hidalgo, i ho va fer curiosament en un temps rècord: 15 dies.

stats