Societat 04/07/2022

El GOB demana al Govern que protegeixi els illots amb "urgència"

L'entitat lamenta que és possible accedir lliurement i sense autorització a "més de la meitat" dels illots

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu de l’illot de Tagomago, a Eivissa.

PalmaL'entitat ecologista GOB ha demanat aquest dilluns a la Conselleria de Medi Ambient i Territori que doti els illots de les Balears de la protecció suficient, perquè actualment és possible accedir lliurement i sense autorització a "més de la meitat" —un 55%— dels illots, un fet que posa en perill la seva biodiversitat. Així mateix, ha demanat a banyistes i navegants que s'abstinguin d'anar a aquests espais naturals. "Insistim a Medi Ambient sobre la necessitat i urgència de dotar els illots de protecció suficient", ha remarcat.

Segons ha assenyalat el GOB en una nota de premsa, a les Balears hi ha actualment 149 illots, on conviuen plantes vasculars i fauna terrestre, com les sargantanes, però també diverses espècies d'aus marines, que utilitzen aquests espais per descansar o, fins i tot, per reproduir-se. "La seva separació física de les illes majors ha generat en alguns casos l'evolució de tàxons exclusius, que en tot el món només viuen en aquests pocs metres quadrats enmig de la mar", ha explicat.

121 illots protegits

Del total d'illots, 121 —un 81,2%— estan emparats per figures de protecció, ja que formen part de parcs naturals, parcs nacionals, reserves naturals o espais de la Xarxa Natura 2000. Els 28 illots restants —un 18,8%— no estan protegits per cap figura de protecció d'espais naturals. "Malauradament, la protecció d'un espai natural amb alguna de les diferents figures disponibles no sempre significa l'existència d'un marc d'ordenació dels usos, i quan aquest existeix també ens podem trobar que resulti insuficient per abordar les necessitats de conservació dels illots", ha manifestat el GOB.

D'acord amb això, l'entitat ha assegurat que "bona part" dels impactes que pateixen els illots són causats per l'accés de les persones, que poden generar "molèsties greus" a la fauna, mortalitat o fracàs en la reproducció, o facilitar l'accés d'espècies depredadores o invasores. A causa del creixement poblacional, l'increment de les activitats ciutadanes al medi natural i de popularització de mitjans de navegació econòmics "la pressió als illots està experimentant un increment molt important".

stats