Societat 02/09/2022

El GOB acusa el Govern de "desviar els fons" de l'ITS per a finalitats que no s'inclouen a la llei

Els ecologistes reclamen una major transparència i obrir la possibilitat d'una major participació en la presa de decisions

ARA Balears
3 min
Reunió de la Comissió per avaluar els Plans anuals sobre l'ITS

PalmaL'organització ecologista GOB ha acusat el Govern d'incomplir els Acords de Bellver per "desviar els fons" de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) a finalitats diferents de les que estaven establertes en la llei. Per aquest motiu, demana que es posin en marxa els espais de presa de decisions previstos en la legislació.

L'entitat ha criticat en un comunicat que l'administració realitza cada cop "una interpretació més laxa de la norma en el que li resulta convenient, a part d'obviar tots els mecanismes de participació prevists a la mateixa Llei i reglament de l'ITS, de manera deliberada i reiterada". Des del seu punt de vista, la "justificació" que va poder proporcionar la pandèmia de la covid "ha desaparegut, afortunadament, pel fort restabliment de tots els sectors productius, estimulat per una temporada turística excessiva en termes de turistes, IPH i ocupació".

És per això que el GOB qualifica d'"extemporània i sense cap fonament" l'article 36 de la Llei 2/2020, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa, en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears, per tal de pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la covid-19.

"En la reunió de la Comissió anterior a l'aprovació del Pla anual 2023, la Conselleria ens informà, sense cap possibilitat de decidir, sobre la destinació del pressupost durant la pandèmia, moment en què l'impost fou confiscat per l'administració", ha remarcat l'organització. A continuació, el GOB ha detallat algunes de les partides "més grosses" a les quals es destinà l'ITS, que consistiren en transferències als consells, de 15 milions d'euros; a l'Agència d'Estratègia Turística (AETIB), de 10 milions en bons turístics; sufragar el concert 40 Principales i màrqueting, entre d'altres; avals de la Societat de Garantia Recíproca (ISBA) a empreses, per set milions; i al Fons de Garantia Agrària i Pesquera (Fogaiba), nou milions.

Per consegüent, una vegada "superat" l'efecte de la pandèmia, els ecologistes insisteixen en el "compliment dels acords" de governabilitat de Bellver, relatius a la revisió de les finalitats de l'ITS: "Cal tornar a garantir la disposició d'un impost finalista, revisar les finalitats, la presa de decisions i garantir la transparència, la participació real i efectiva dels òrgans de decisió", ha apuntat l'associació.

Així, denuncien que amb l'aprovació, en el ple de la Comissió del Pla anual per al 2023, amb el vot motivat en contra d'Amics de la Terra i l'absència del GOB, es "deixa clar que la intenció continua sent de disposar i pervertir els objectius inicials de l'impost", i posen un parell d'exemples de mesures que es varen consensuar en la sessió del 28 de juliol del 2022.

La primera és la creació d'una comissió de treball que assessorarà en la valoració tècnica dels criteris subjectius, formada "exclusivament per direccions generals del Govern", per la qual cosa –segons assenyalen– s'obvia "el que disposa la llei amb relació als instruments de presa de decisions participants". La segona està relacionada amb les prioritats que va fixar en el Pla anual 2023, diferents del que marca la llei en l'article 19.3, relatiu a la protecció, preservació, modernització i recuperació del medi natural, rural, agrari i marí.

En opinió del GOB, queda "cada vegada més clar", doncs, el "desviament dels fons a finalitats diferents" de les establertes per la llei, la "nul·la voluntat" d'obrir el debat sobre les finalitats de l'ITS, ja que '"s'incompleixen els Acords de Bellver de manera oberta i participada", i ni tan sols es "garanteix la participació dels membres del comitè executiu i el ple de la Comissió". Per tot plegat, ho qualifiquen d'una "manca de transparència absoluta", amb designacions de les partides aprovades totalment "confuses sobre els conceptes finançats". la qual cosa "obre la possibilitat també a plantejar projectes tan desbaratats com la promoció turística via 'influenciadors' de la Platja de Palma en temporada baixa per part de l'Ajuntament de Palma".

Les entitats ecologistes exigeixen l'habilitació dels espais de presa de decisió prevists a la Llei de l'ITS per poder "incidir en l'aprovació dels projectes que s'hi han presentat". Des de les entitats reclamen posar en marxa un equip de treball que revisi les finalitats de l'ITS (art. 19.3), elabori l'estratègia, com a mínim, per un període quinquennal i que s'obri un procés per tornar a redactar la composició, el sistema de votació i de valoració de projectes.

stats