Societat 11/09/2019

Els comerciants de les galeries de la plaça Major s'acomiaden

L'Ajuntament de Palma passarà a gestionar tant l'aparcament com la major part del centre comercial soterrani de la plaça Major a partir d'aquest dijous

Alba Tarragó
2 min
Imatges prèvies al tancament de les galeries de la Plaça Major

PalmaLes galeries de la plaça Major aquest dimecres són més fosques de l'habitual. Els pocs negocis que encara hi quedaven actius han començat a abandonar els locals, a petició de l'Ajuntament de Palma. El Consistori passarà a gestionar tota la part subterrània de la plaça Major, atès que de la seva concessió depèn l'aparcament, i la majoria dels comerços depenen d'una concessió que va ser atorgada fa 50 anys i que caduca aquest dimecres a mitjanit.

Segons Pimeco, aproximadament de les 80 botigues, la meitat són privades i l'altra meitat, de concessió. Entre unes i altres, actualment n'hi ha 15 de visiblement actives. El president de la comunitat de propietaris, Alejandro Capella, malgrat que es nega a fer declaracions perquè està "cansat d'aquest tema", assegura que aquest dijous "passaran coses grosses".

Mentre que alguns comerços encara tenen esperança i es mantenen oberts amb tots els seus productes exposats amb el cartell de "liquidació per tancament", altres ho donen tot per perdut. El propietari d'un dels 'souvenirs' que encara queden oberts assegura que han començat a regalar tot el que els queda mentre omplen bosses de fems amb petits peluixos de bous. "On anirem? Tot és molt car", es lamenta.

Entre els afectats, hi ha un matrimoni que és propietari d'un local i té la concessió d'un altre. Ella apunta que, encara que l'Ajuntament no s'hi hagi "personat per avisar" que a partir de dijous no podran obrir l'espai concedit, ja l'han buidat sencer i només mantenen l'altre obert.

Alguns dels propietaris afirmen que dijous intentaran tornar a obrir de tota manera i esperen la reunió d'aquest dijous per obtenir respostes sobre el seu futur. "Els hem demanat que almenys ens deixin acabar l'estiu, perquè ha estat fluix; és l'únic que volem", assenyala un dels comerciants. Aquesta és també la intenció de Pimeco, que pretén demanar una pròrroga al Consistori divendres, quan preveuen trobar-se.

Per part seva, el portaveu del govern de Cort, Alberto Jarabo, ha assenyalat aquest dimecres que l'únic que saben és que "les entitats han de desocupar els espais" i que "ja hi ha tècnics d'infraestructures que els revisen per valorar les seves condicions". Una vegada s'hagi redactat l'informe definitiu, es farà una reunió del grup de treball creat des de l'Ajuntament per determinar quines seran les següents passes de les galeries comercials.

Un dels casos paradoxals és el del centre Eroski que hi ha en aquestes instal·lacions. Segons Pimeco, una part és privada i l'altra, de concessió, per la qual cosa desconeixen què passarà amb el supermercat. L'encarregada tampoc no ha volgut fer declaracions respecte d'aquest tema i diu que no sap si dijous obriran o no.

Sobre la situació que espera a aquest espai quan la major part de les botigues hagin abandonat el centre comercial, des de Pimeco alerten que es pot arribar a convertir en "un niu de rates i brutícia". A més, recorden que, si bé fins ara els propietaris s'encarregaven del seu manteniment, a partir d'ara ho haurà de fer l'Ajuntament, amb totes les "despeses" que comporta.

stats