Societat 22/11/2021

Gairebé un 15% de les dones a les Illes va tenir depressió durant la pandèmia

Segons un estudi de l'OSIB, un 71% de les enquestades va percebre un increment de la violència masclista durant el confinament

ARA Balears
2 min
Autors del l'estudi 'Essencials, però sobrecarregades: Impactes desiguals de la pandèmia en la vida de les dones a les Balears'.

PalmaL'Observatori Social de les Illes Balears (OSIB) ha constatat mitjançant un estudi que un 13% de les dones a les Balears va tenir depressió durant la pandèmia. Una xifra que si només se centra en les dones migrants, puja fins al 23%. A més, l'estudi sobre els impactes desiguals de la pandèmia en la vida de les dones de l'OSIB també defineix que, de les dones enquestades, un 71% assegura que va percebre un increment de la violència masclista durant els mesos més durs de la pandèmia.

L'estudi està fet a 2.382 dones des del març de 2020 fins a mitjan 2021 i ha reflectit que el perfil de dona que ha sofert més conseqüències de la pandèmia és la migrant, amb condicions de treball precàries i amb càrrega familiar. Alhora, també han destacat que a Palma va ser més accentuat que no als pobles de les Illes.

Pel que fa a l'àmbit econòmic, dues de les investigadores, Caterina Thomas, també coordinadora, i Isabel Nadal, han explicat que les dones es varen veure més afectades per l'ERTO que els homes. S'hi va acollir fins al 32,5% de les illenques.

A casa, les dinàmiques masclistes es van accentuar. La meitat de les dones enquestades afirmen que la dedicació a les feines domèstiques es van incrementar durant el confinament. Segons l'estudi, la pandèmia ha produït una refamiliarització del treball de cures, que s'ha traduït en desigualtat entre homes i dones, tot i que gairebé 3.000 dones que es dediquen a aquest sector a les Illes no tenen contracte.

Un 60,5% de les dones enquestades van afirmar estar inquietes; un 48,7% va sofrir estrès; el 35%, cansament i el 22%, irritació. Així mateix, pel que fa als casos de violència masclista, l'OSIB alerta que es van incrementar, gairebé es van duplicar, les telefonades al 016. Però les denúncies van baixar, cosa que no és una bona notícia, segons l'OSIB.

stats