Societat 02/12/2021

Sis preguntes amb resposta sobre el funcionament del certificat Covid

El Govern vol començar a demanar el document a partir d'aquest dissabte a bars i restaurants amb aforament de més de 50 persones

ARA Balears
2 min
L'interior d'un restaurant.

PalmaL'augment de casos a les Illes i arreu d'Europa les darreres setmanes ha activat totes les alarmes per frenar una nova onada de covid. És per aquest motiu que el Govern balear ha aprovat que es comenci a exigir el certificat Covid per entrar a bars i restaurants amb un aforament superior a 50 persones, com ja passa en l'oci nocturn i les residències de gent gran. Si el Tribunal Superior de Justícia de les Balears ho autoritza, la mesura entraria en vigor aquest dissabte.

El certificat Covid, també anomenat passaport digital, es tracta d'un codi QR que dona informació sobre l'estat immunitari: si s'està vacunat, si s'és immune perquè s'ha passat recentment el virus o si es té una prova diagnòstica negativa recent que pugui acreditar que no s'és contagiós. S'obté amb un sistema de signatura digital per garantir al màxim la privacitat i evitar un mal ús de les dades.

1.

Com obtenir el certificat covid si estàs vacunat?

El certificat Covid és totalment gratuït i es pot obtenir per tres vies: a través del Portal del Pacient de l'IB-Salut , amb l'aplicació mòbil 'Cita Previa GOIB' o demanant una cita prèvia als punts d'atenció presencial habilitats a Mallorca, Menorca i Eivissa.

2.

Tens dret al certificat si has passat el covid?

Per poder demostrar que has passat el covid cal presentar una PCR positiva que consti al sistema de salut de les Illes. Per obtenir-lo, han de passar un mínim d’11 dies i un màxim de 180 dies des del resultat positiu. Per directriu europea, el test ràpid antigènic (TAR) no té validesa per obtenir el certificat de recuperació del covid i caldrà esperar dos mesos des del diagnòstic positiu per rebre una dosi de vacuna i poder obtenir el certificat de vacunació.

3.

Com obtenir el certificat covid a partir d'una PCR o un test d'antígens?

Si no has passat el covid ni estàs vacunat, l’única opció per aconseguir el certificat és a través d'una PCR o d'un test d'antígens amb resultat negatiu. La prova s'ha de fer en un centre autoritzat i té una validesa de 48 hores en el cas del test i de 72 en el cas de la PCR.

4.

He passat el covid i només porto una dosi de la vacuna. Puc obtenir el certificat?

Si has passat el covid i al cap de dos mesos t'administren la vacuna, la teva pauta de vacunació està finalitzada. Com a conseqüència, pots obtenir el certificat covid. També el pots obtenir si després de la primera dosi de la vacuna et contagies. En aquest cas et podràs vacunar amb la segona dosi de la vacuna dos mesos després d'haver superat la malaltia.

5.

Com funciona?

El funcionament és ben senzill. Un cop es té el certificat descarregat o imprès en paper, només s'ha d'ensenyar a algun dels responsables del local. El Govern està treballant amb una pàgina web perquè es pugui validar el codi QR i comprovar si és vàlid.

6.

El certificat caduca?

Cada certificat té una validesa determinada que s'indica al mateix document. En general, el de vacunació és vàlid durant un any des de la data de l'última dosi administrada i el de recuperació caduca quan han passat sis mesos des que es va passar la infecció. Les proves diagnòstiques també tenen un període de vigència, que sol ser molt reduït: 48 hores en el cas dels tests d'antígens i 72 hores en el de les PCR.

stats