Societat 21/07/2021

Les flors també són per a l'estiu

Us proposem guarnir els vostres jardins i balcons amb els colors de l'estiu

4 min
Una persona regant les flors del balcó

BarcelonaL'estiu convida a fer vida a l'aire lliure i si tenim més estones d'oci les podem aprofitar per posar a punt els nostres balcons i jardins, espais imprescindibles per passar les hores de més calor, sobretot si hem pogut aconseguir generar un espai d'ombra envoltat de verd. Ara bé, a l'hora de plantejar-nos aquesta posada en solfa, Marta Sebastià, cap de vendes del Garden L'Aràlia de Sant Boi de Llobregat, alerta que l'estiu no és el millor moment per renovar les nostres plantes, "per les altes temperatures i la poca precipitació". "Les tasques més importants de plantació –diu– les haurem d'haver fet a la primavera o bé deixar-les per a la tardor. Tot i això, podem trobar una gran varietat de plantes als centres de jardineria i, tenint-ne molta cura, podrem cultivar-ne també a l'estiu".

En tot cas, haurem de tenir ben present que "una ubicació correcta és essencial per a la supervivència de les nostres plantes", adverteix Marta Sebastià. "Podem triar entre plantes per a llocs ombrívols –continua–, assolellats, entre sol i ombra i, fins i tot, per a l'interior. És molt important que ens informem en el moment de la compra de quin tipus d'espai necessita cadascuna". A banda de la ubicació, hem de pensar en el reg, que Sebastià reconeix que és la part més complicada per a l'aficionat a la jardineria. "Depèn de múltiples factors, com ara l'espècie, el substrat, la ubicació, el temps... En línies generals, podem dir que haurem de vigilar el grau d'humitat del substrat i regar regularment. A l'estiu haurem d'evitar les hores de màxima insolació. Per tant, val més regar a primera hora del matí o al capvespre", sense oblidar que els dies més llargs i la calor fan que s'evapori més fàcilment l'aigua de les plantes, de manera que és fàcil que passin set. "Però s'ha d'anar amb compte –alerta Sebastià–, perquè un reg excessiu és tant o més perjudicial, ja que podem afavorir l'aparició de fongs". Així, la cap de vendes del Garden L'Aràlia recomana aprofitar les vacances d'estiu per fer tasques bàsiques de manteniment als nostres jardins, terrasses i balcons, com ara "fer feines de neteja, eliminar males herbes i flors seques, segar la gespa, etc."

Tot i que, com dèiem, l'estiu és un moment complicat per fer arrelar noves plantes als testos i parterres, podem trobar una gran selecció de plantes de temporada: begònies, petúnies i alegries; plantes vivaces de floració estival com gallàrdies o geranis; arbustos amb flor com l'hibisc; o aromàtiques com l'espígol. Un bon recurs també serà optar per plantes suculentes, com les plantes crasses i els cactus, que tenen menys necessitats hídriques i, per tant, són més resistents a la sequera.

Flors que fan estiu

Hibisc

Un arbust molt agraït i espectacular, sobretot si el podeu plantar a terra. Oferirà un toc exòtic, i alhora molt mediterrani, gràcies al seu esclat floral. Té unes precioses flors amb forma d'embut i de diversos colors depenent de la varietat. Vermelles, grogues, ataronjades, roses, blanques, blaves o morades. Normalment és a l'estiu quan aquesta planta llueix la seva màxima esplendor. Necessita un lloc ben il·luminat, on els raigs del sol puguin arribar, i requereix reg abundant.

Una flor d'hibisc

Petúnia i surfínia

Ideals per donar un toc de color a un racó assolellat. Durant la floració, la petúnia necessita regs abundants i diaris, tot i que heu d'evitar mullar les flors. Els tons més comuns de les flors d'aquesta planta són els vermells i roses, però també n'hi ha de blaus, violetes o amb franges en dos colors.

Buguenvíl·lea

Una enfiladissa amb una floració espectacular durant els mesos de calor. La podem trobar amb diverses varietats, sobretot pel que fa als colors de les bràctees que van des de violetes, fúcsies i roses pàl·lids a taronges, vermelles o grogues. Pel fet de ser una enfiladissa, podem formar-la i dirigir-la per on millor ens convingui, de manera que podem cobrir façanes, reixats i pèrgoles.

Les flors liles d'una buganvíl·lia

Alfàbrega

Que als vostres jardins i balcons no hi faltin les aromàtiques com l'espígol, la farigola o el romaní. Però també l'alfàbrega, una planta que podem fer servir per a la cuina però també com a repel·lent natural contra els mosquits. Requereix una posició assolellada, encara que en climes molt calorosos agraeix una mica d'ombra i sòls fèrtils, permeables i humits.

Dama de nit

Les seves petites flors, als capvespres d'estiu, ens captivaran pel seu intens perfum. Li agraden les exposicions assolellades i un adob regular afavorirà la producció de flors. A l'estiu demana regs més abundants i si la posem en un test cal regar-la diàriament durant els períodes de calor.

Gerani

Planta molt habitual per decorar patis i balcons que podem trobar amb flors de diferents colors. Tot i que n'hi ha de silvestres, també hi ha varietats de cultiu com el gerani comú, el de fulles d'heura, el de pensament i el de fulles oloroses. Els geranis necessiten molta llum i només en climes molt calorosos poden estar a mitja ombra. Necessiten poca aigua i sobretot un bon drenatge per evitar que es podreixin les arrels.

Les flors del gerani

Dàlia

De flor exuberant, la dàlia floreix des de principis d’estiu fins a finals de tardor. Li agrada el sol i és resistent a les altes temperatures, però requereix un reg abundant i freqüent. En podem trobar amb flor blanca, groga, taronja, vermella, rosa i multicolor, entre d’altres.

5 consells de manteniment

Des del Garden L'Aràlia ens recomanen:

  1. No descuidar el reg, sobretot de les plantes en test ubicades a ple sol.
  2. Utilitzar un fertilitzant equilibrat. Les plantes ben nodrides són plantes més resistents.
  3. Controlar les plagues d'estiu, com pugons, caparretes, erugues, fongs, àcars, etc.
  4. Eliminar les flors passades per tal d'afavorir la refloració de les nostres plantes.
  5. Eliminar les males herbes del jardí per evitar la seva propagació.

Si marxeu, deixeu aigua a les plantes!

Si marxem fora uns dies hem de pensar en el reg de les nostres plantes. Si tenim un jardí o una terrassa podem optar per instal·lar un reg automàtic, mentre que per a les plantes més petites podem recórrer a gels que proporcionen aigua i nutrients a les plantes mentre som fora.

stats