Societat 19/01/2023

Fitur anticipa un 2023 amb una gran demanda turística

Els hotelers es mostren satisfets, si bé no volen abandonar la prudència per la recessió econòmica, mentre que el Govern reivindica la creació de llocs de feina

ARA Balears
2 min
La presidenta del Govern, Yago Negueruela, Mae de la Concha i la presidenta dels hotelers Maria Frontera

PalmaBones perspectives, ganes de viatjar i, això sí, decisions a darrera hora. La primera jornada de Fitur, una de les cites turístiques més importants d'Europa, ha servit al sector per constatar que el dinamisme del segment de vacances es troba una altra vegada en plena forma, i sembla que protagonitzarà una altra gran temporada alta, després que la del 2022, en el cas de les Balears, ja fos pràcticament idèntica a la del 2019, amb rècords absoluts a tots els nivells.

Tot i l'enorme interès que desperten les Balears, i una certa sensació d'entusiasme, els hotelers han volgut ser prudents perquè a avui la fórmula de reserva anticipada ja no és tan habitual, i els turistes esperen al darrer moment per decidir i triar la seva destinació. "La manera de reservar ja no és la que era, però igualment la tendència és positiva. Sols que hem d'estar sempre vigilant", ha dit Maria Frontera, presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM). Tampoc perden de vista els empresaris hotelers "la recessió econòmica que s'ha de tenir en compte", però no han dubtat a assenyalar avui en declaracions de la seva presidenta que "realment és el primer any que podem parlar d'una normalitat turistica", destacant el gran nombre de trobades comercials a la fira madrilenya, i els seus resultats.

El Govern, per la seva banda, ha volgut destacar sobretot els bons resultats econòmics de la Comunitat. La presidenta Francina Armengol ha presumit que les illes "estam liderant el creixement econòmic a Espanya, amb el doble d’increment que l’Estat", en referència al creixement d’un 13% del PIB el 2022 enfront del 5,5% del conjunt de l’Estat". Armengol també ha volgut reivindicar la importància que té el turisme en matèria de creació de llocs de feina despres d'una temporada "excel·lent i amb sis mesos consecutius de plena ocupació", tot i les dificultats.

La patronal del petit comerç Pimem ha volgut aprofitar la seva visita a Madrid per demanar que d'una vegada es controli l'arribada massiva de cotxes de lloguer a Mallorca, ja que actualment les xifres que es calculen, de fins a 75.000 cotxes de lloguer, "provoquen una gran saturació de les carreteres" que perjudica, entre altres coses, la pròpia experiència turística i, per tant, la competitivitat.

Per la seva banda, Menorca ha donat suport aquest dimecres a la seva presència a Madrid amb la pel·lícula El far, un thriller de terror rodat l’any passat en l’entorn del far de Favàritx. La pel·lícula, dirigida per Ángeles Hernández i protagonitzada pels actors Hugo Silva i Irene Montalà, s'estrenarà enguany a les sales i per a la Fundació Menorca Turisme suposarà una important difusió de l'illa com a plató per a rodatges.

Eivissa, en canvi, ha apostat per l'esport, i aquest dimecres ha volgut reunir esportistes d'elit per tal de fomentar la imatge d'espai privilegiat per a la pràctica esportiva de tots els nivells. El 10K d'Eivissa, l'Eivissa Marathon, la Ruta de la Sal, la Volta a Eivissa a MTB, la Eivissa Mitja Marató, la Volta Cicloturista a Eivissa, la Eivissa Trail Maraton, els 3 dies Trail Eivissa i l'Eivissa Half Triathlon són l'exemple, segons ha explicat el president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí, de la importància que ja ha assolit l'illa en l'alta competició, gràcies, entre altres coses, a les seves suaus temperatures a l'hivern i als encants del paisatge.

stats