Societat 06/05/2022

El fiscal veu delicte d'homicidi imprudent en la mort per al·lèrgia de la nina de La Salle

El ministeri públic acusa les dues treballadores que varen donar a la menor el gelat que li va provocar una reacció mortal

ARA Balears
3 min
L'edifici dels Jutjats de Palma, a Avinguda Alemanya.

PalmaEls jutjats de l'avinguda Alemanya de Palma han acollit aquest divendres la segona jornada del judici per la mort de Naia Sans , l'estudiant de La Salle víctima d'una reacció al·lèrgica provocada per un gelat amb lactosa. Aquest migdia el fiscal ha conclòs que tant la monitora com l'encarregada dels al·lèrgics del menjador –que varen declarar ahir, dijous – varen cometre un delicte d'homicidi per imprudència greu en donar a la menor un sandvitx de nata que no podia ingerir perquè era al·lèrgica a la proteïna de la llet, segons ha informat Europa Press.

Després de les declaracions d'aquest divendres, el judici ha quedat vist per a sentència. Així, la Fiscalia demana per a ambdues dones dos anys de presó, atès que considera que ha quedat provat que "les dues són responsables que la nina menjàs el gelat", que li va provocar un xoc anafilàctic i, en conseqüència, la mort.

"Es considera que l'encarregada va donar a la monitora el gelat i aquesta a la nina. Per tant, l'encarregada va actuar i, posteriorment, de manera immediata, va negar que hi hagués intervingut en absolut. Però entenem que sí que ho va fer i que no té cap mena d'excusa quant a la responsabilitat", ha dit el fiscal. Així, ha insistit que, en ser cambrera dels al·lèrgics, "està obligada a conèixer les necessitats dels alumnes que té a càrrec seu".

"Pot haver estat un greu error o ignorància, però en qualsevol cas és un acte imprudent i inexcusable", ha manifestat. Pel que fa a la monitora, ha considerat que el seu paper era "vetllar per la salut de la nina en tot moment, per ser extremadament al·lèrgica i tenir un estat de salut molt delicat".

L'acusació particular demana quatre anys

L'acusació particular s'ha pronunciat en el mateix sentit, tot i que en aquest cas demana una pena de presó de quatre anys a cada una de les treballadores. El lletrat ha justificat que ha elevat la pena pel fet que el centre –entre altres qüestions– tingués targetes identificatives, safates de colors diferents i, fins i tot, espais per protegir la menor, i que passàs això finalment.

"Era una nina que necessitava que estiguessin molt pendents d'ella", ha subratllat. Per tot això, ha considerat que no es pot imposar "la pena mínima quan la gravetat és la màxima". "Creim que no hi havia voluntat ni intenció, per això xerram d'homicidi imprudent, però això no pot quedar en una multa o en suspensió de condemna", ha afegit.

Les defenses excusen la monitora i l'encarregada

Per la seva banda, la defensa de la monitora ha considerat que aquesta hauria de quedar exempta de delicte, entre altres qüestions perquè el gelat duia un embolcall de plàstic que no indicava els ingredients, sinó que aquesta informació estava a la capsa. En aquest sentit, ha assenyalat com a responsable l'encarregada dels al·lèrgics, a qui la seva clienta va consultar abans d'entregar l'aliment i va rebre "en dues ocasions" una resposta afirmativa.

Per tant, la defensa entén que s'exigeix "un nivell de coneixement" a la monitora que "superi per molt el delicte d'homicidi imprudent", atès que no tenia cap mena de formació en manipulació d'aliments o al·lèrgens. "Ella no és perit en la matèria, la seva tasca és la de guardar els nins i entregar el que donin les cambreres", ha continuat. Per tant, ella va ser un "simple instrument" de l'encarregada, "que va ser qui va cometre l'error que, a més, s'anava repetint".

Finalment, l'advocat de l'encarregada dels al·lèrgics ha demanat també l'absolució de la seva clienta. El lletrat ha al·legat que en el menjador de l'escola "s'ajuntaven fins a 700 alumnes" i es produeix "un tràfec i un caos sonor i de moviment pràcticament constant". En aquest context, ha recordat que "el 24 de maig es va produir una alteració del menú amb l'aparició d'una novetat, la introducció dels gelats per als més petits, fet inusual per a les cambreres i les monitores".

A més, ha considerat que aquell dia hi va haver "altres circumstàncies que varen complicar i agreujar el procés, per la qual s'arribà a una conseqüència final més greu del que podria haver estat". En el seu darrer torn de la paraula, l'encarregada ha demanat disculpes a la família pels fets, mentre que la monitora ha mantingut que "sempre" ha dit la seva veritat.

stats