PANDÈMIA
Societat 08/01/2021

Les festes nadalenques deixen xifres rècord de contagi de covid-19

Les persones hospitalitzades per coronavirus a Cures Intensives sobrepassen les 100 des de dimarts a les Illes i Salut ja ha acordat intervenir centres privats per disposar de més llits

Alba Tarragó
4 min
Rècord de contagis a les Balears: 707 casos nous de covid-19 en 24 hores

PalmaLa situació epidemiològica de les Balears ja percep els primers efectes de les festes nadalenques. Les Unitats de Cures Intensives (UCI) superen les 100 persones ingressades per covid-19 des de dimarts, mentre que la xifra de nous contagis en 24 hores va assolir el màxim de tota la pandèmia divendres, amb 707 nous casos. El mateix dia, el nombre de casos actius de coronavirus va ser de 8.986, el més alt fins ara. L’ascens de la taxa de positivitat fins al 12,95% -també dada rècord- confirma que l’elevat nombre de deteccions no és perquè s’hagin fet més PCR, sinó perquè el virus continua escampant-se.

La incidència acumulada a 14 dies (IA14) també ho demostra amb un ascens respecte de la setmana passada. Segons el darrer informe d’Epidemiologia de la Conselleria de Salut, publicat divendres amb dades actualitzades fins al 7 de gener, les Illes han passat de registrar 535,6 casos per cada 100.000 habitants fa una setmana a 558,1 dijous. La taxa més elevada va ser de 596 casos el 22 de desembre. Així mateix, la incidència a 7 dies (IA7) és de 289,4 casos per cada 100.000 habitants, fet que indica un creixement de la pandèmia perquè és superior a la meitat de la IA14.

Però aquestes xifres són diferents a cada illa. Eivissa ha experimentat la pitjor evolució, amb un increment d’un 130% en deu dies. La gran de les Pitiüses ha passat de tenir 150,1 casos per cada 100.000 habitants fa dues setmanes a tenir-ne 346,8. A Menorca també han crescut els casos, però de manera més discreta: han passat de ser 103,9 per cada 100.000 residents a 170,2 d’ençà que es va publicar el darrer informe d’Epidemiologia, el 29 de desembre. Si bé Mallorca és l’illa que durant tota la setmana ha mantingut unes dades més estables, continua preocupant perquè es mantenen molt elevades i multipliquen per 13 la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut. La incidència acumulada a 14 dies ha davallat deu punts en una setmana i actualment se situa en 636,1 casos per cada 100.000 habitants, xifra que continua sent la més alta de l’Arxipèlag. Formentera, en canvi, està en descens i la seva incidència acumulada s’ha reduït a la meitat. Com que en els darrers 14 dies s’han detectat 43 positius, la taxa ha caigut de 710,1 casos la setmana passada a 335.

Per municipis, els que han tingut una incidència més elevada durant la darrera setmana han estat Santa Eugènia, amb 10 positius els últims set dies i una IA7 de 640,6, i Puigpunyent, amb 11 diagnòstics positius i una taxa de 546,7 casos. En canvi, a Banyalbufar, es Migjorn, Escorca, Ferreries, Fornalutx, Mancor de la Vall i ses Salines no s’hi ha detectat cap positiu la darrera setmana.

Sigui com sigui, la Conselleria encara espera que la situació continuï empitjorant. “Estan arribant els casos relacionats amb el Cap d’Any i encara falten els dels Reis”, va declarar dijous el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses a les Illes Balears, Javier Arranz, qui ja va avançar que era “un bon moment per prendre més mesures restrictives”. Només un dia després, el Govern va anunciar el tancament de bars, restaurants i grans superfícies comercials durant 15 dies. “Les trobades familiars o socials ens han de desaparèixer del cap”, va advertir el portaveu de Salut, que recomanava “oblidar que venen Sant Antoni i Sant Sebastià”.

Es tracta d’evitar el col·lapse dels hospitals. Divendres ja hi havia 104 persones ingressades a les UCI de les Illes, la qual cosa suposa “un 58% d’ocupació dels 302 llits que es poden tenir”, va explicar la consellera de Salut durant la roda de premsa en què s’anunciaren les noves restriccions. Així mateix, a final de setmana hi havia un total de 339 persones hospitalitzades al conjunt de l’Arxipèlag, xifra que també es preveu que pugi. “Sabem que un 8% dels nous casos ingressa a planta i un 1%, a UCI”, va assegurar Gómez. De fet, la taxa de positivitat dels casos sospitosos torna a ser rècord i arriba als 11,2 punts.

Hospitals gairebé saturats

Amb l’objectiu de tenir reserves de places hospitalàries, la consellera va anunciar que el Govern havia arribat a un acord amb els centres privats per intervenir “determinats llits d’hospitalització i d’UCI”. La membre de l’Executiu autonòmic va negar que la mesura es prengués per manca de personal sanitari públic i va defensar que es tracta d’una “previsió i una planificació davant l’increment de casos”. Cal recordar que els pacients de centres públics que es derivin als privats seran atesos també per personal privat.

Però la pressió hospitalària ha arribat a tal punt que, per exemple, a Son Llàtzer només hi han deixat operatives tres sales d’operacions de les 12 que hi ha. Per ara, se’n manté una d’urgències vitals, una d’urgències de traumatologia i una altra d’oncologia. Això ha permès traslladar unes 14 infermeres de les 45 que treballen habitualment a sales d’operacions -és a dir, gairebé un terç- a la Unitat de Cures Intensives de l’hospital, que ara únicament és per a pacients amb coronavirus. Les persones ingressades en estat crític que no estiguin contagiades actualment s’ubiquen a una altra zona del centre.

Mentrestant, la campanya de vacunació continua avançant i segueix “escrupolosament” el calendari, segons va subratllar dijous el coordinador del programa, Carlos Villafàfila. En total, ja han rebut la primera dosi “unes 5.000 persones del col·lectiu de les residències -entre usuaris i professionals-, la qual cosa suposa un 70% del total”. No obstant això, encara hi ha un 40% dels sanitaris que hi fan feina que no vol rebre-la, segons va afirmar Villafàfila. Davant això, la consellera Gómez proposa campanyes de sensibilització per al personal, amb què confia que la proporció de vacunats vagi en augment. Però aquesta negativa estesa al col·lectiu pot posar en perill els plans de la Conselleria, que espera començar a injectar la primera dosi de Pfizer als treballadors de primera línia a partir de dimecres 13 de gener. Això inclou les persones que estan més exposades al virus, professionals de les UCI i urgències i persones que manipulen mostres. En total, hi ha uns 7.500 professionals citats.

stats