Societat 07/01/2021

"Les trobades familiars i socials ens han de desaparèixer del cap", adverteix Salut

L'expert en epidemiologia Javier Arranz ha avisat aquest dijous que "els foguerons de Sant Sebastià i Sant Antoni no han d'existir"

A. T.
2 min
Salut espera que la població eviti els foguerons de Sant Sebastià i Sant Antoni

Palma"Hem de començar a oblidar-nos que venen Sant Antoni i Sant Sebastià i que hem de fer trobades per celebrar aquestes festes. Els foguerons no han d'existir", ha advertit aquest dijous el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses a les Illes Balears, Javier Arranz. Encara que la situació epidemiològica s'hagi estabilitzat a Mallorca, la incidència acumulada a 14 dies es manté per sobre dels 500 casos per cada 100.000 habitants i per això "les trobades familiars o socials ens han de desaparèixer del cap", ha avisat l'expert.

Arranz ha puntualitzat que aquesta "certa estabilització en els casos no és una bona notícia", si es té en compte que "tenim una incidència de quasi de 600 casos". "Si ara pujam a una incidència acumulada de 600 o 700 casos per cada 100.000 habitants, tardarem a davallar a 100 casos unes vuit setmanes. Aquesta situació ens col·loca a les portes de Setmana Santa", ha apuntat.

Davant això, el Comitè de Malalties Infeccioses "no recomana mesures concretes, però sí que fa una valoració de la situació". En qualsevol cas, el portaveu reconeix que "és un bon moment per prendre més mesures restrictives". "Estan arribant els casos relacionats amb el Cap d'Any i encara falten els que podem tenir dels Reis", ha indicat Arranz. Per tant, la Conselleria espera informar els propers dies d'"un augment dels contagis", ha dit el portaveu.

Restriccions sobre la taula

De moment, però, "el confinament domiciliari no és la primera opció" per aturar aquest increment, sinó que abans s'aplicarien "el tancament perimetral o la limitació de l'activitat no essencial". El tancament perimetral, ha afegit, "és una de les qüestions que estan damunt la taula", tot i que "perquè sigui útil s'ha de fer molt bé". El portaveu de Salut ha indicat que abans s'han de valorar la factibilitat" i "els efectes que tindrà". "Si no es pot controlar, de què serveix?", ha plantejat l'expert.

Pel que fa a l'opció de tancar els comerços de Palma, Arranz també ha afirmat que forma part de "les mesures que sempre han estat sobre la taula". A hores d'ara "tenim una certa estabilitat, però les persones que prenen decisions estan estudiant totes les mesures i d'aquí a uns dies supòs que ens diran a quina conclusió han arribat", ha manifestat. Algunes de les cues que s'han format aquest dijous arran de l'inici de les rebaixes ja "preocupen" la Conselleria de Salut, segons el portaveu del Comitè. "Això no es pot fer i no ho haurien d'estar fent", ha recordat sobre les aglomeracions.

Al mateix temps, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha declarat aquest matí que arran de la possibilitat d'un confinament a Palma per la situació de la pandèmia, "totes les propostes de Salut estan sobre la taula per poder avaluar-les". Armengol ha explicat que a les Illes ja es nota "el pic de les festes de Nadal" i que el dilluns que ve al Consell de Govern s'avaluarà si "s'han d'endurir les restriccions" o no.

Al conjunt de Balears, la xifra de persones hospitalitzades a causa del coronavirus ha descendit lleugerament els darrers dos dies. Concretament, segons ha informat la Conselleria de Salut, la xifra de pacients que estan a l'UCI ha passat de 102 a 101, i els ingressats a planta, de 354 a 343. A més, els darrers dos dies no s'ha notificat cap mort més per covid-19. Si es miren els contagis dels sanitaris, en total hi ha 211 casos amb el virus actiu i 396 casos sota vigilància.

stats