Societat 07/01/2021

Salut començarà a vacunar els sanitaris "de primera línia" dimecres 13 de gener

Un 40% dels treballadors de les residències per a gent gran ha rebutjat posar-se la vacuna

A. T.
2 min
La primera sanitària de les Illes en rebre la vacuna

PalmaEl coordinador de vacunació de covid-19, Carlos Villafàfila, ha informat aquest dijous que la Conselleria de Salut preveu començar a vacunar "els sanitaris de primera línia –persones que estan més exposades al virus, professionals de les UCI i urgències i persones que manipulen mostres–" a partir de dimecres dia 13 de gener. Per poder injectar la primera dosi als més de 7.500 treballadors citats, Salut engegarà dilluns dia 11 una campanya de formació, destinada tant al personal d'infermeria encarregat de vacunar com als serveis de riscos laborals, en el cas dels centres públics, i al personal d'Atenció Primària, en el cas dels privats.

Quant al personal sanitari que hi ha a hores d'ara destinat a la vacunació, Villafàfila ha assegurat que Salut no té "cap mena de problema amb els professionals" i que el ritme que s'està seguint s'adapta a les dosis de vacunes que arriben, i no als treballadors disponibles. "Si hi ha un moment en què rebin tres vegades més de les vacunes que reben ara, ja farem tot el que sigui necessari per tenir més professionals", ha aclarit.

Pel que fa al ritme de vacunació a les Balears, el coordinador de la campanya ha explicat que en total ja han rebut la primera dosi "unes 5.000 persones del col·lectiu de les residències, la qual cosa suposa un 70% del total". La segona dosi per a aquestes persones està programada per a la quarta setmana de gener i, per tal de garantir que n'hi haurà disponibilitat, "s'ha reservat el 100% de les segones dosis". Tot i això, Villafàfila ha assegurat que un 40% dels treballadors sociosanitaris que fan feina en aquests centres han rebutjat posar-se la vacuna.

Un dia de retard

"S'ha de tenir en compte que és un pla de vacunació molt dinàmic i que va canviant en funció de la nova informació que es va afegint", ha apuntat l'infermer, qui puntualitza que les Balears reben amb un dia de retard les vacunes que arriben a Espanya, és a dir, dimarts en lloc de dilluns, a causa de la "insularitat". Això ha fet que no s'estigui complint un dels primers objectius: "vacunar la majoria de persones de residències de gent gran durant les dues primeres setmanes de gener".

"La setmana que ve –dimarts– està prevista l'arribada d'un nou enviament de 5.850 dosis, que aniran a Mallorca, Menorca i Eivissa", ha informat el coordinador. El repartiment per illes s'ha fet "de manera proporcionada al nombre d'usuaris de residències". El motiu pel qual la setmana passada no varen arribar dosis a Menorca "és logístic: ens envien una quantitat mínima completa i indivisible i per això no podem fraccionar les comandes", ha detallat.

Arriba la vacuna de Moderna

Pel que fa a la possibilitat d'incorporar a l'equip membres de l'exèrcit, l'infermer ha assenyalat que "no hauria d'haver-hi cap problema, sempre que fossin professionals sanitaris" i que "no es descarta, per ara". Segons Villafàfila, Salut està seguint "escrupolosament" el calendari de vacunació que es va establir des d'un principi.

Villafàfila també ha avançat que s'espera que les primeres dosis de Moderna –la darrera vacuna aprovada per la Comissió Europea– arribin "a final de la setmana que ve". La previsió és que "entre gener i febrer les Balears rebin unes 10.000 dosis d'aquesta vacuna". Aquesta es subministrarà indistintament i simultàniament amb la de Pfizer. Ara bé, les dues dosis que rebi cada persona hauran de ser de la mateixa vacuna.

stats