L'FBI i la Guàrdia Civil requisen documents i dispositius informàtics del iot rus 'Tango'

Els agents han retingut l'embarcació a Palma i l'han escorcollada arran d'una petició que han fet els Estats Units a un jutjat de Ciutat

ARA Balears
1 min
Vistes del port de palma des del Terreno

PalmaDiversos agents de l'FBI i del Homeland Security Investigations (HIS), en col·laboració amb la Guàrdia Civil, han intervingut diversos documents i dispositius informàtics després d'escorcollar aquest dilluns l'interior del iot rus Tango. L'embarcació, vinculada al magnat Víktor Vekselberg, està retinguda temporalment a Palma des de fa setmanes.

Els cossos de seguretat han iniciat els escorcolls perquè el jutjat d'Instrucció número 2 de Palma ha rebut una carta rogatòria –un document oficial fet pel tribunal d'un país a un tribunal d'un altre país– dels Estats Units. Segons ha informat Europa Press, l'objectiu és comprovar la identitat del propietari de l'embarcació, de 78 metres d'eslora i valorada en més de 90 milions d'euros, que es mantindrà paralitzada a Palma.

El iot té la bandera de les Illes Cook i està registrat a nom d'una societat radicada a les Illes Verges Britàniques, la qual està administrada per societats de Panamà. Tot plegat segueix una complexa trama financera i societària per ocultar la vertadera titularitat del vaixell.

Investigat pels Estats Units

Pel que fa al magnat, Europa Press ha informat que és una persona molt propera a Vladimir Putin i que ha estat sancionada pel Departament del Tresor dels Estats Units, tot i que no encara per la Unió europea. Als Estats Units se l'investiga per frau fiscal, blanqueig de capitals i falsedat documental, en relació amb l'ocultació de la propietat real d'aquest iot de luxe per evitar sancions.

Cal recordar que aquest iot fa setmanes que està en el punt de mira. En relació amb aquestes investigacions, els agents també varen retenir provisionalment el Lady Anastasia a Port Adriano. Aquesta va ser la segona embarcació retinguda a Espanya una vegada acordades les sancions a Rússia.

stats