Societat 28/07/2018

L'excapellà de Selva absolt d'abusar d'una nina és apartat del sacerdoci

Antoni Cano va ser declarat innocent el gener passat perquè el tribunal va considerar versemblants les dues versions dels presumptes abusos

Efe
2 min
Antoni Cano, durant el judici en el que va ser absolt.

PalmaL'excapellà de Selva Antoni Cano, que el gener passat va ser absolt per l'Audiència de Palma d'abusar d'una nina de 12 anys, ha estat apartat del sacerdoci com a resolució d'un procés obert en l'àmbit eclesiàstic per pederàstia.

Segons ha informat aquest dissabte el Bisbat de Mallorca, Cano "ha sol·licitat la dispensa de l'exercici públic i privat" com a sacerdot i la Congregació per a la Doctrina de la Fe l'hi ha concedit.

Després d'una recerca prèvia, s'havia obert contra el religiós, de 75 anys, un procés administratiu penal per abusos a menors que es tancà sense una resolució perquè l'investigat va assumir el càstig que li hagués estat imposat si hagués estat declarat culpable, la seva secularització.

"Amb l'abandó del ministeri i l'esmentada dispensa de les obligacions sacerdotals, tal com marca la legislació canònica, el procés administratiu penal queda finalitzat", indica el Bisbat mallorquí en el comunicat.

La direcció de l'Església de Mallorca, que encapçala el bisbe menorquí Sebastià Taltavull, expressa la seva "proximitat a les víctimes d'aquests abusos i demana sincer perdó".

"Des del primer moment, el Bisbat s'ha adherit a la doctrina de tolerància zero davant els abusos a menors, impulsada pel papa Benet XVI i continuada pel papa Francesc", indica la institució religiosa.

La Congregació per a la Doctrina de la Fe que ha decidit despullar Cano de la seva condició de sacerdot està dirigida pel cardenal mallorquí Luis Francisco Ladaria.

L'excapellà considerat en l'àmbit eclesiàstic responsable de pederàstia va ser absolt el 31 de gener de l'acusació d'abusar sexualment d'una nina de 12 anys.

L'Audiència Provincial va sentenciar que la versió exculpatòria que va plantejar Cano en la vista i la que varen defensar les acusacions eren igualment versemblants.

Els magistrats varen considerar tan ferm l'argument de la defensa de l'antic rector –segons el qual la denúncia contra ell tindria origen en l'interès del pare a obtenir un benefici econòmic– com la declaració de la nina que va sofrir tocaments del capellà una nit de febrer de 2015 que va quedar a dormir a casa seva.

Davant aquesta contradicció, en aplicació del principi que davant el dubte ha de prevaler el benefici per a l'imputat ('in dubio pro reo'), el tribunal va emetre un dictamen absolutori.

"Hi ha elements de prova que conduirien a afirmar la realitat dels abusos referits per la menor. Però hi ha altres dades que no ens permeten excloure la versió de l'acusat", va argumentar el tribunal.

stats