Societat 15/03/2023

La UE adverteix que no es pot limitar la compra d'habitatge per part d'estrangers a les Balears

La Comissió Europea assenyala que les restriccions només estarien justificades per "raons imperioses d'interès general"

3 min
Imatge de la casa més cara de Balears a l'Idealista

PalmaLa Comissió Europea ha advertit que no es pot limitar la compra d'habitatges per part de no residents a les Balears, segons ha manifestat la comissària Mairead McGuinness en una resposta a l'eurodiputada del PP Rosa Estaràs. Segons ha explicat McGuinness, l'article 63 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) prohibeix les restriccions als moviments de capitals relacionats amb l'adquisició de béns immobles, inclosos els habitatges, per part de ciutadans no residents de la UE.

Ara bé, la comissària també assenyala en la seva resposta que sí que hi hauria una via per aplicar-hi restriccions, segons s'estableix a l'article 65 del tractat: "Per raons d'ordre públic o de seguretat pública, o per raons imperioses d'interès general reconegudes en la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea", diu en la resposta a Estaràs, on també es destaca que les restriccions haurien de ser proporcionals al seu objectiu i que en cap cas podrien ser discriminatòries.

McGuinness també explica que, tot i que la lliure circulació de capitals s'aplica a tots els països de la UE, en el moment de l'adhesió dels nous països s'hi varen negociar determinats períodes transitoris i excepcions, i que aquestes excepcions, recollides en protocols i a les actes d'adhesió, es relacionen amb la compra de propietats i terrenys agrícoles i forestals.

Estaràs va formular la pregunta sobre les limitacions de la compra d'habitatges per part d'estrangers no residents el 8 de febrer, i també va recordar que hi ha hagut períodes transitoris i determinades excepcions en alguns casos.

L'informe del Govern

La resposta de McGuinness referma el que ja va assenyalar l'informe jurídic que va encarregar el Govern al respecte, en el qual hi varen participar experts de la UIB i l'Advocacia de la Comunitat Autònoma. El document va fer un recull de la normativa europea i admetia que el marc jurídic fa molt complicat que es puguin aplicar limitacions, perquè un dels principis que inspira la UE és la lliure circulació de capitals, sense restriccions per raons de nacionalitat.

Pel que fa als partits del Pacte, Podem ha assenyalat que aplicar una "excepció balear" seria legal amb la justificació de raons d'interès general i sempre que aquesta excepció fos proporcional a la situació d'emergència de les Illes pel que fa a l'habitatge. El partit morat considera que no s'atacaria el dret a la propietat perquè la mesura s'aplicaria bàsicament a l'adquisició de segones residències. "Europa ens dona la raó en el fet objectiu: l'excepció balear per limitar la compra d'habitatges per part de no residents és possible justificant l'interès general", ha manifestat aquest dimecres el portaveu de Podem, Alejandro López. "El Tribunal de Justícia de la UE ens donarà la raó sempre que la mesura sigui d'interès general. El problema de l'habitatge a les Balears és una realitat, i la població resident no hi pot accedir", ha afegit.

MÉS per Mallorca també va demanar a la Comissió Europea que impulsi mesures per limitar la compra d'habitatges per part dels estrangers no residents a les Illes. El partit ecosobiranista va posar com a exemple les Illes Aland o Dinamarca (regions on ja es fa) i asseguraren que la compra de cases per part d'estrangers provoca un increment de l'especulació i l'oci i dificulten l'accés a l'habitatge als residents a l'Arxipèlag. El portaveu ecosobiranista, Josep Ferrà, ha assenyalat que els marcs normatius es poden reformar "si hi ha voluntat política" i ha recordat que el PP i el PSOE varen reformar la Constitució "en hores".

Quant al PSIB, els socialistes són els que mantenen una postura més tèbia i recorden que no es pot aplicar cap restricció sense comptar amb l'aval de la Unió Europea. La portaveu del PSIB, Pilar Costa, ha insistit que la formació continuarà apostant per una regulació que "doni prioritat als residents, perquè el marcat no solucionarà el problema de l'habitatge tot sol".

La resposta de la Comissió no sorprèn el PP

Per part dels partits de l'oposició, el portaveu del PP, Toni Costa, ha apuntat que la resposta de la comissària "no sorprèn en absolut" i ha remarcat que s'ha constatat que és "inviable" prohibir als no residents que comprin habitatges a les Balears. "Afortunadament, som europeus, i igual que un ciutadà de les Balears pot comprar un habitatge en un altre estat, un ciutadà d'un altre país ho pot fer a les Balears", ha argumentat.

El portaveu adjunt de Ciutadans, Juanma Gómez, ha assegurat que és "normal i comprensible" que la comissària traslladi la problemàtica al Tribunal de Justícia de la UE i ha insistit que el partit taronja s'oposa a mesures intervencionistes i que limitin drets. Finalment, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha manifestat la necessitat de disposar de "tota la informació necessària".

stats