Societat 31/10/2014

La jove dels EUA amb un tumor cerebral posposa la data del seu suïcidi assistit

"Encara em sento prou bé, encara tinc la suficient alegria, encara riu i somric amb la família i amb els meus amics, així que crec que aquest no és el moment adequat", explica Brittany Maynard en un vídeo

Efe
2 min

San FranciscoBrittany Maynard, la jove de 29 anys malalta amb un tumor cerebral que va commocionar els Estats Units en anunciar el seu suïcidi assistit per al proper 1 de novembre, ha posposat la seva decisió per gaudir més temps amb els seus éssers estimats. "Encara em sento prou bé, encara tinc la suficient alegria, encara riu i somric amb la família i amb els meus amics, així que crec que aquest no és el moment adequat", explica Maynard en un vídeo publicat a internet.

Tot i això, la jove deixa clar que aquest dia arribarà perquè sent que cada setmana està més malalta."Quan la gent em critica perquè no espero més temps o perquè no segueixo el que ells han decidit que és millor per a mi, em fa mal. Perquè jo m'arrisco cada dia, cada dia al matí en aixecar-me", diu la jove.

El cas de Maynard ha tingut una gran repercussió mediàtica als Estats Units i ha reobert el debat sobre la mort digna al país. L'eutanàsia és legal en només cinc estats dels EUA -Oregon, l'estat de Washington, Montana, Nou Mèxic i Vermont-, de manera que la jove, resident d'Oakland (Califòrnia), es va traslladar amb la seva família a l'estat d'Oregon, que sí que permet aquesta pràctica. A més, Maynard va crear el Fons Brittany Maynard, amb l'objectiu de promoure el "dret a una mort digna" a tot el país.

Al gener, poc més d'un any després de casar-se, Maynard va anar al metge a causa dels forts mals de cap que sentia, i li va ser diagnosticat un greu tumor cerebral. El càncer va avançar ràpidament i els especialistes van informar a Maynard que només li quedaven uns mesos de vida, alhora que li van explicar com estava previst que es desenvolupés la malaltia, que li causaria un gran i prolongat dolor abans d'acabar amb la seva vida. Davant d'aquesta situació, la jove va decidir traslladar-se amb la seva família a Oregon, on la llei de l'estat li va permetre que els metges li proporcionessin d'un fàrmac que, si el pren, acabarà amb la seva vida sense causar-li dolor.

stats