Benestar
Societat 19/10/2023

Et fa vergonya dir la teva edat? Fer-se gran també té coses positives

Les persones que tenen pensaments positius sobre la vellesa solen tenir una vida més llarga i sana

Holly Burns / The New York Times
4 min
Una parella de jubilats en una imatge de recurs.

Nova YorkAquest estiu, en una festa a la piscina, la Johnnie Cooper va pujar al trempolí, va executar un salt perfecte i després es va unir a la resta del grup a jugar a l'aigua. El motiu? Celebrava 90 anys. "Sempre havia esperat amb molts nervis aquest aniversari", comenta Cooper, que viu a Alabama (EUA) i fa anys que està jubilada de l'exèrcit d'aviació nord-americà. "Ja no tinc tants problemes i complicacions com abans. Ara tinc molta més pau a la vida".

El seu entusiasme per fer-se gran podria ser part de la raó per la qual ha viscut una vida tan llarga i enriquidora. Tot i que l'experiència de cada persona amb l'envelliment és diferent, els experts estan descobrint cada vegada més que tenir pensaments positius pot estar relacionat amb envellir de la millor manera possible.

Un estudi fet durant dècades amb 660 persones i publicat l'any 2002 va demostrar que els que tenien una mentalitat positiva sobre l'envelliment vivien set anys i mig més que els que tenien una mentalitat negativa. Des de llavors, les investigacions han descobert que una actitud positiva pel pas dels anys s'associa a una pressió arterial més baixa, una vida en general més llarga i sana, així com un risc més baix de tenir demència. Les investigacions també demostren que les persones amb una percepció més positiva de l'edat són més proclius a adoptar mesures de salut preventives —com fer exercici— que, a la vegada, poden ajudar-los a viure més temps.

El pas del temps no es pot aturar, però no s'hi ha de tenir por. Aquestes són algunes de les fórmules per canviar la teva manera de pensar.

Identifica d'on venen les teves creences sobre l'edat

Des de la veïna rondinaire fins al senyor despistat que s'oposa a la tecnologia, els estereotips negatius de l'envelliment són a tot arreu. Segons Becca Levy, professora d'epidemiologia de la Universitat de Yale i autora del llibre Rompe los límites de la edad (Paidós), acceptar aquestes creences sobre l'envelliment pot afectar la nostra visió del procés (i la nostra salut). Per exemple, un estudi del 2009 va descobrir que les persones de 30 anys que tenien idees negatives sobre l'envelliment eren significativament més propenses a patir en algun moment un episodi cardiovascular, com un infart al miocardi o un ictus, que les que tenien idees positives.

Segons Levy, per canviar les creences negatives sobre l'edat, primer se n'ha de ser més conscients. Prova de fer el teu propi registre: durant una setmana, apunta totes les representacions amb les quals et trobis d'una persona gran, ja sigui en una pel·lícula, a les xarxes socials o en una conversa. Després, preguntat si aquesta representació era negativa o positiva i si la persona podria haver estat representada d'una altra manera. El simple fet d'identificar les fonts de les teves concepcions sobre l'envelliment podria ajudar-te a distanciar-te de les idees negatives.

"Les persones poden reforçar les seves creences positives sobre l'edat en qualsevol moment de la seva vida" afirma Levy. En un estudi del 2014, cent adults —amb una edat mitjana de 81 anys— que van ser exposats a imatges positives de l'envelliment van mostrar una millora en les seves percepcions sobre l'edat i en la seva funció física.

Troba models a seguir sobre la manera d'envellir

Si associes fer-te gran només amb pèrdua o limitació, "no estàs captant la imatge completa del que significa envellir", diu Regina Koepp, psicòloga especialitzada en envelliment. En comptes d'això, "canvia el focus d'atenció: busca models al teu voltant, fixa't en els que ho estan fent bé".

"No has de ser una persona de 90 anys que es tira d'un trampolí", explica Koepp. Pots ser una persona que assisteix a classes de ioga cada setmana o que treballa com a voluntària en una causa.

Levy recomana pensar en cinc persones grans que hagin fet alguna cosa que consideris impressionant o que tinguin una qualitat que admiris, ja sigui enamorar-se a una edat avançada, mostrar devoció per ajudar els altres o mantenir un compromís amb l'activitat física.

No confonguis optimisme amb actitud positiva forçada

Els estudis suggereixen que les dones optimistes tenen més probabilitats de viure més de 90 anys que les menys optimistes, independentment de l'origen. Però pensar de manera més positiva sobre l'envelliment no significa dissimular les preocupacions reals amb pensaments feliços ni fer servir frases del tipus "no has envellit!" com una floreta.

"Les evidències no funcionen: ja les hem sentit, estan molt gastades, no tenen sentit", explica Melinda Ginne, de 74 anys, psicòloga de l'àrea de la badia de San Francisco especialitzada en envelliment.

És millor intentar mirar la realitat honestament i amb optimisme. Si et sents massa desanimat perquè als 70 anys ja no jugues tan bé a tenis com abans, recorda't a tu mateix: "No, no puc jugar com quan tenia 50 anys i només puc jugar deu minuts. Però encara puc jugar".

Desafia les teves pors sobre l'envelliment

Si vols tenir una actitud més positiva sobre l'envelliment, aconsella Koepp, examina quines preocupacions tens sobre el procés i després reflexiona fins a quin punt són realment problemàtiques aquestes inquietuds.

Per exemple, Koepp, de 47 anys, té problemes amb el maluc esquerre. "Dic que soc vella perquè em sento rígida i em fa mal", diu. Però després penso: "Bé, el meu maluc dret no està fotut i té la mateixa edat".

El punt és que, tot i que l'envelliment pot contribuir al mal de maluc, no és l'únic factor. "Però confonem edat i discapacitat, i crec que això espanta la gent", afegeix.

No passis per alt els beneficis

Fixa't també en el que obtens sumant anys a la vida. Per exemple, hi ha estudis que han demostrat que el benestar emocional sol augmentar amb l'edat i certs aspectes de la cognició, com la resolució de conflictes, solen millorar amb la maduresa.

Amb el temps, "és probable que desenvolupem més resiliència", assenyala Koepp. Envellir amb èxit no significa que no emmalalteixis, tinguis pèrdues o necessitis ajuda en algun moment. I ningú ha dit que canviar de mentalitat sigui fàcil. Però potser, afegeix, pot ser que aconsegueixis veure't a tu mateix més clarament "com una persona amb experiència de vida i saviesa" a mesura que et fas gran.

stats