Tot el que et cal saber sobre el Certificat Covid europeu per viatjar aquest estiu

El passaport entra en vigor dijous i eximirà de fer quarantenes a la UE

3 min
Imatge de l'aspecte que podria tenir el certificat covid europeu.

BarcelonaEl Certificat Covid europeu entrarà en vigor aquest dijous per facilitar els desplaçaments dins la Unió Europea i fer-los més segurs. Tot i que per viatjar per l'espai Schengen no serà obligatori disposar del document, tenir-lo agilitzarà els desplaçaments: per exemple, eximint de fer quarantenes i tests diagnòstics a l'arribada al país de destinació. Fins ara, Catalunya ha emès més d'un milió de certificats, la majoria per acreditar la pauta completa de vacunació.

A continuació t'expliquem tot el que et cal saber sobre el Certificat Covid per poder viatjar aquest estiu per Europa.

Què és el Certificat Covid?

També anomenat passaport digital, es tracta d'un codi QR que dona informació sobre l'estat immunitari del viatger: si està vacunat, si és immune perquè ha passat el virus o si té una prova diagnòstica negativa recent que pugui acreditar que no és contagiós. S'obté amb un sistema de signatura digital per garantir al màxim la privacitat i evitar un mal ús de les dades, i s'emet en totes les llengües oficials de cada estat membre de la UE i en anglès.

A Espanya cada comunitat autònoma és competent per desplegar-lo. Com que el certificat s'ha formalitzat amb l'aprovació d'un reglament de la UE, tots els estats membres l'han d'aplicar obligatòriament. També es podran fer servir amb aquells països extracomunitaris amb els quals s'estableixin acords bilaterals.

Quina informació proporciona?

El certificat consta de tres tipus de formularis (evidentment, no cal tenir-los tots): el certificat de vacunació, el certificat de recuperació i el certificat de prova diagnòstica negativa.

Els vacunats poden obtenir un certificat de vacunació, que detalla quina vacuna de les autoritzades per l'Agència Europea de Medicaments (EMA) han rebut i quan se'ls va administrar. Cada govern pot acceptar altres vacunes no autoritzades a Europa però reconegudes per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). També són sobirans per decidir si deixen entrar sense restriccions persones amb una sola dosi o si han de tenir la pauta completa.

El certificat de recuperació indica si la persona ha superat la malaltia però només és vàlid si l'ha passat els últims sis mesos i si la prova diagnòstica que va certificar la infecció va ser una PCR. Els diagnosticats amb un test d'antígens (TAR) –que a Catalunya es compten en són milers– no el poden obtenir. Aquesta decisió és força arbitrària perquè la Comissió Europea avala que els estats membres autoritzin l'entrada de viatgers que aportin un TAR negatiu i, fins i tot, ha publicat una llista de tests "reconeguts mútuament entre els estats".

Finalment, el certificat de prova negativa demostra que l'última PCR o test d'antígens que s'ha fet la persona (entre 48 i 72 hores abans del viatge) és negativa. La prova s'ha de fer als laboratoris acreditats per cada govern. En el cas català, el departament de Salut compta amb disset centres acreditats que es poden consultar en aquesta pàgina.

Com el puc obtenir?

El Certificat Covid és totalment gratuït. S'obté entrant a la web del departament de Salut lamevasalut.gencat.cat, a l'apartat "Vacunes i certificat covid UE", on serà possible seleccionar un dels tres documents. En uns minuts apareixerà el QR, que es podrà descarregar per guardar-lo al dispositiu que es vulgui (el mòbil o qualsevol altre) o, fins i tot, imprimir-lo en paper. També es poden obtenir els certificats presencialment als centres d’atenció primària (CAP) i el de vacunació, a més, es pot sol·licitar al centre de vacunació tot just després de rebre la dosi.

Com funciona?

Al país de destinació europeu s'escaneja el codi QR del viatger per verificar l'autenticitat del codi QR. Si la persona compleix els criteris podrà continuar el viatge. En cas de no tenir cap certificat es podrà viatjar, però el procés d'admissió serà més lent i els països de destinació podran aplicar mesures i controls addicionals, com tests i quarantenes.

Caduca?

Cada certificat té una validesa determinada que s'indica al mateix document. En general, el de vacunació és vàlid durant un any des de la data de l'última dosi administrada i el de recuperació caduca quan han passat sis mesos des que es va passar la infecció. Les proves diagnòstiques també tenen un període de vigència, que sol ser molt reduït: 48 hores en el cas dels tests d'antígens i 72 hores en el de les PCR.

Què passa si no estic vacunat ni he passat el covid?

Aquestes persones s'hauran de pagar una prova diagnòstica, PCR o test d'antígens, de la seva butxaca, si volen viatjar dins la UE. A més, podria ser que algun estat els estableixi mesures més restrictives d'accés.

On puc resoldre els meus dubtes?

La Comissió Europea, el govern espanyol i el Govern aniran ampliant la informació a mesura que s'implanti el certificat. De moment, qualsevol consulta relacionada amb l'obtenció dels certificats s'ha de traslladar al telèfon del Salut Respon, al 061.

stats