Ciència
Societat 27/12/2023

Un estudi posa de manifest el potencial nutricional de la garrova, un aliment resistent a la sequera i font d'antioxidants

L'Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera d'Agricultura analitza 23 varietats de les Balears

ARA Balears
2 min
El garrover és originari de la Mediterrània oriental.

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha fet un estudi sobre 23 varietats de garrova a través de l'Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera (IRFAP) –17 varietats són mallorquines, quatre són d'Eivissa i dues són seleccions pròpies. El garrover és un arbre capaç de sobreviure a condicions adverses, resistent a la sequera i de bona productivitat, que pot ser una bona opció per a determinades zones de secà i amb escassos recursos hídrics. Segons ha explicat la Conselleria en un comunicat, "la seva implantació mitiga els efectes del canvi climàtic", ja que el garrover "assimila grans quantitats de carboni de l'atmosfera".

Tot i que la part més valuosa del fruit és el garroví, "cada vegada s'investiga més el desenvolupament de nous productes provinents de la polpa de garrova", afegeix la nota. "Actualment, la indústria alimentària cerca nous aliments naturals funcionals. S'ha demostrat que la polpa de garrova millora les propietats nutricionals i funcionals dels aliments", explica la directora gerent de l'IRFAP, Georgina Brunet.

Com s'ha fet l'estudi?

L'estudi s'ha fet en dues fases. En la primera, s'ha conclòs que la polpa de garrova presenta característiques fisicoquímiques i antioxidants interessants per incorporar a l'alimentació humana. "És una font de sucres interessant (en destaquen les varietats fina i bauçana, així com de fibra dietètica (sobretot la varietat negrill) i és baixa en greixos. Els àcids oleic i inoleic representen més del 50%, fet que la fa més interessant des del punt de vista qualitatiu i saludable", explica la Conselleria. "També mostra un bon potencial per la seva riquesa en polifenols totals i tanins. En destaquen les varietats bugadera i granja, que mostren més capacitat antioxidant", indica la doctora i cap de Producció Vegetal de l'IRFAP, Carme Garau, qui ha dirigit i coordinat el projecte.

Pel que fa a la segona fase, l'IRFAP ha avaluat el rendiment de la goma de garroví. Les varietats negrilla, sa llebre, rossa i les seleccions de l'IRFAP (granja i H2-12) presenten continguts molt alts de goma de garroví de fins al 52%. Per altra banda, les varietats rossa, de la mel i negrilla han presentat bones propietats tecnològiques com a agent espessidor i gelificant natural.

En resum, aquest estudi amplia el coneixement sobre la propietat de la garrova de les Balears i confirma el potencial de la polpa de garrova com a ingredient funcional.

stats