Agricultura
Economia 08/08/2023

La baixa demanda de garrova en desestabilitza el preu a Mallorca

Els membres de l'Associació de Trossejadors es mostren "preocupats" davant la incertesa que envolta el sector aquesta temporada

2 min
Els trossejadors de garroves esperen un descens en els robatoris al sector.

PalmaLa demanda de la garrova i, en conseqüència, el preu han davallat aquesta temporada i els membres de l'Associació de Trossejadors ja es mostren "preocupats" per la incertesa que envolta el sector. Segons han explicat en una roda de premsa aquest matí, s'espera que la productivitat augmenti un 30% aquest 2023 –d'entre 15.000 i 20.000 tones en total–, però no es veuen capaços de posar un preu fix davant el desequilibri que ha patit la demanda, després que les grans empreses que feien servir aquest producte l'hagin retirat de les seves composicions a causa dels preus de l'anterior campanya.

Amb aquestes dades les Balears se situen com a segona comunitat en la producció de lleguminosa, tot i que les Illes s'enfronten a una altra amenaça: la manca de mà d'obra per recollir-la, també a causa de la caiguda dels preus del garrofí. La presidenta de l'associació, Juana María Verger Martín, ha assegurat que "avui dia tot apunta que serà molt més baix que l'any passat i això condiciona molt la mà d'obra disponible per a la recollida de la garrova".

Representants de l'Associació de Trossejadors de Garrova, amb la presidenta, Juana Maria Verger, al centre.

Verger ha advertit que es pot donar la paradoxa que "amb més producció que l'any passat, hi hagi menys recollida, amb les conseqüències que té això per a les empreses del sector". "Hi haurà garroves que quedaran per a les ovelles", ha lamentat la membre dels trossejadors. Per això, ha animat, "seria interessant reactivar-ne el consum en altres aliments", de manera que "potser que no tingui el preu dels darrers anys, però sí un preu just, també per als pagesos", ha assenyalat.

Noves plantacions que donaran fruit d'aquí a vuit anys

De fet, el boom de la campanya anterior va motivar la creació de noves plantacions a Mallorca, les quals, però, no seran productives "fins d'aquí a set o vuit anys", ha advertit la presidenta de l'associació. Sigui com sigui, l'entitat celebra aquesta tendència, atès que el garrover és "un arbre molt potent, que cuida el paisatge". En aquest sentit, els membres de l'associació han comunicat que continuen fent recerques autòctones amb l'objectiu de conèixer quines són les varietats que més rendiment tenen, és a dir, quins tipus de garrova aporta més sucre, fibra i rendiment de garrofí.

Concretament, la superfície de garrovers de l'Arxipèlag representa 33% de la superfície estatal dedicada a la producció d'aquesta lleguminosa. A més, dins aquesta superfície destaquen les 1.600 hectàrees que ocupen les garroves dins les 33.679 hectàrees d'agricultura ecològica de Mallorca. A escala estatal, es produeixen entre 80.000 i 100.000 tones de garroves, i la producció ecològica és d'entre un 10% i un 15% del total.

stats