Funeral d'Elisabet II

Estilismes, joies i qüestions familiars d'un enterrament global

Tot i la impossibilitat de triar el color de la roba, algunes joies sí que s'han pogut escollir en homenatge a la monarca

3 min
Fins a 22 cases reials d'arreu del món han estat presents al funeral d'Elisabet II

BarcelonaL'abadia de Westminster ha estat avui el punt de fuga de les mirades de mig món, que ha estat pendents de l'històric funeral d'estat d'Elisabet II. Un servei multitudinari tant presencialment com pel que fa a audiència mediàtica només comparable, segons molts experts, al que se li va oferir a Nelson Mandela. Al llarg del matí, tradició, símbols, moda i qüestions privades familiars s'han anat barrejant mentre oficialment s'estava acomiadant la reina Elisabet després de 70 anys al tron britànic. Els membres de la família reial de la Gran Bretanya al complet han acudit a la cerimònia acompanyats per aproximadament 500 dignataris internacionals, entre els quals hi havia 22 cases reials d'arreu del món.

Per assistir al funeral, Kate Middleton ha estat un dels membres de la família Windsor que ha brillat més amb la seva decisió estilística. Les joies que ha escollit per al comiat de la seva àvia política han suposat tot un homenatge a la difunta. La peça que destacava més ha estat el collaret que duia, de perles japoneses, que li donava quatre voltes i que està acabat al centre amb un fermall de diamants. El disseny el va encarregar Elisabet II a la casa Garrard perquè el fessin amb unes perles que li van regalar a la reina en una visita d'estat al país del sol naixent. Aquest collaret també el va portar la princesa Diana l'any 1982 –quan va néixer Guillem–, cosa que ha fet pensar a molts que l'homenatge era doble. Caterina de Gal·les ha segellat el seu conjunt amb un vestit d'estil americana creuada llarga i una pamela de Phillip Treacy que aportaven modernitat a una joieria tan vistosa i tan clàssica. Les arracades les hi va regalar la difunta sobirana quan es va casar amb Guillem.

A aquest funeral d'estat, el primer en gairebé sis dècades al Regne Unit –quan va tenir lloc el darrer adeu a qui va ser primer ministre britànic, Winston Churchill–, els ja prínceps de Gal·les han decidit portar-hi dos dels seus fills. Es tracta de Jordi i Carlota, el seu fill gran i la seva filla mitjana, respectivament. Mentre que Jordi portava un vestit masculí de color blau marí formal, però no de dol rigorós, la seva germana Carlota ha anat a l'enterrament de la seva besàvia completament vestida de dol adult. De fet, la nena portava com la seva mare un abric-vestit, mitges fosques i un barret d'ala ampla. També li han col·locat un fermall en forma de ferradura, en homenatge a una de les passions de la seva difunta besàvia.

Entre les 22 cases reials assistents a l'acte ha sorprès la presència de Masako, l'emperadriu consort del Japó, que per la seva depressió crònica no va mai a cap acte fora del país. De la resta, tots vestits de negre rigorós menys els representants amb rangs militars, destaca l'elecció de la reina Letícia, que ha seguit el protocol de forma molt estricta. Per a l'ocasió ha estrenat un vestit negre de Carolina Herrera, que ha acompanyat amb un guarniment de cap d'estil diadema ampla i una xarxa negra que li cobria la cara. Com a joies destacades duia unes arracades de Chanel que ja se li han vist diverses vegades. Una bossa de pell negra d'Armani molt similar a la que portava habitualment la reina i uns guants de pell han estat els seus dos únics complements.

Molt més coberta que Letícia i també de negre rigorós ha acudit a la cerimònia religiosa Meghan Markle, que ha optat per un molt visible barret d'estil pamela i un vestit amb molt de moviment que incloïa una capa cosida a la resta del disseny. L'actriu nord-americana, casada amb Enric d'Anglaterra, no portava pràcticament cap joia ni tampoc ha transcendit que en el seu estilisme hi hagués cap referència a la difunta, Elisabet II. Igual de polèmica que ella o potser encara més, ha assistit a l'enterrament Sarah Ferguson, antiga duquessa de York, que es va separar el 1992 d'Andreu de York. A pesar d'estar oficialment separada del fill de la reina Elisabet, el protocol li ha donat un lloc d'excepció, al costat de la resta de la família, juntament amb les seves filles i darrere mateix del rei Carles III i la seva descendència.

Meghan Markle a l'arribada al funeral reial d'Elisabet II

Els que també han anat a l'enterrament han estat els fills que Camil·la del Regne Unit va tenir abans de mantenir una relació oficial amb Carles III. Tom Parker Bowles i Laura Lopes han estat vistos entrant a l'abadia de Westminster però no al mateix moment que la família Windsor. Lopes hi ha acudit amb els seus tres fills. Això deixa entreveure que, tot i la proximitat que s'acabarà establint entre les dues famílies, els segons no rebran cap mena de dignitat reial.

Els fills de Camil·la del Regne Unit
stats