Terrasses
Societat 09/10/2023

L'autorització de Cort perquè les terrasses de la Llotja tanquin més tard indigna els veïns

L'Ajuntament de Palma ha decidit aplicar la resolució del TSJIB que avala que els establiments obrin fins a mitjanit, entre setmana, o fins a les 00.30 h, els caps de setmana

3 min
La Llotja de Palma.

PalmaEls bars i restaurants de la Llotja podran ampliar l'horari de les seves terrasses a partir d'aquest dilluns: mentre que els dies laborables podran obrir fins a mitjanit, els festius i caps de setmana ho podran fer fins a les 00.30 h. Així ho ha acordat l'Ajuntament de Palma, a conseqüència de fer efectiva la resolució judicial que avalava els establiments de la zona tancar les terrasses més tard.

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va anul·lar aquest mes de maig un decret del 2019 de l'Ajuntament de Palma que restringia l'horari de les terrasses i el reduïa des de les 8 h fins a les 23 h, arran d'un contenciós administratiu presentat per CAEB Restauració. Si bé el TSJIB va donar la raó als restauradors, l'antic equip de govern de Cort format pel Pacte –PSOE, MÉS i UP– va decidir no aplicar la resolució, a l'espera que el tribunal respongués a les apel·lacions que van presentar.

Però el nou govern del PP ha decidit tirar pel dret i autoritzar els restauradors de La Llotja que, a partir d'aquest dilluns 9 d'octubre, podran ampliar els horaris de les seves terrasses, un procediment del qual "els veïns han estat informats en tot moment". Així ho ha assegurat la regidora de Govern Interior de l'Ajuntament de Palma, Mercedes Celeste, qui ha informat els establiments de la zona de l'ampliació dels horaris, una mesura amb la qual "s'acata la sentència judicial que permet aquesta ampliació".

Celeste ha recordat que "hi ha una sentència de l'any 2021 que diu clarament que el procediment no es va fer de manera correcta" i ha considerat que "l'únic que s'ha fet fins ara ha estat dilatar en el temps el compliment d'aquesta sentència". "Que l'anterior equip de Govern demanàs un aclariment no implica ni de bon tros que la sentència hagi de ser modificada", ha assenyalat Celeste.

"Quan el nou equip de Govern va avaluar tot l'expedient va constatar que allò correcte era deixar de dilatar aquesta situació i aplicar allò que ordena el jutge. A partir d'aquí, si l'Ajuntament ha de fer algunes modificacions, les farà, però de cap manera d'acord amb un expedient equivocat", ha advertit Celeste. Sobre això, la tinenta de batle defensa que els veïns han estat informats del procés: "Després de reunir-se el Consell de Centre, es va exposar a les associacions i veïns afectats la situació explicant-los que Cort no podia dilatar en el temps l'aplicació d'una sentència judicial".

Els restauradors reclamaran danys i perjudicis

Per la seva banda, l'advocat de Restauració CAEB, Miguel Planas, ha recordat també que fets es remuntaran l'abril de 2019, quan "la regidora de Funció Pública d'aleshores, Aurora Jhardi, va decretar que l'ocupació de la via pública a la Llotja es reduiria de 8 a 23 hores, sense seguir el procediment administratiu establert".

La decisió va ser recorreguda per l'associació, perquè "no va seguir amb el procés administratiu", atès que "no es va fer públic" i no es pogueren dur a terme les al·legacions corresponents. Arran d'això, la patronal va presentar una demanda contra l'anterior govern, la qual van acabar guanyant, ha afegit Planas. Però la següent passa del Consistori va ser recórrer-hi en contra davant del TSJIB, el qual va resoldre novament en favor dels restauradors, el maig de 2023.

Tot i que el nou equip de govern ha permès ampliar l'horari, l'advocat ha comunicat que interposaran una demanda per reclamar els danys i perjudicis d'aquests anys que han tancat una hora abans. A més, ha afegit l'advocat, "no existeix un estudi" que constati que les terrasses de la Llotja haurien de tancar més prest que les altres a conseqüència del renou.

Els veïns lamenten que Cort prioritzi el negoci d'alguns al descans dels residents

"Es tracta d'un episodi més de vergonya per part de l'Ajuntament", així s'ha referit Jaume Herrero, president de l'Associació de Veïns de La Llotja - Es Born a la recent decisió de Cort en declaracions a l'ARA Balears. "És intolerable que l'Ajuntament prioritzi el negoci d'uns quants restauradors al descans de les persones que vivim a la barriada", ha criticat Herrero, qui ha lamentat que la Llotja "cada dia perd un veí" a causa de la gentrificació de la zona provocada per la gran quantitat de bars, restaurants i botigues de souvenirs.

El president de l'Associació de Veïns considera que "l'Ajuntament hauria de vetllar per l'interès general i no per l'interès econòmic d'uns pocs". Prova d'aquest fet, diu el president de l'Associació, és que la barriada està perdent l'ús residencial i cada vegada és més comercial. "Les persones que vivim aquí des de fa més de 20 anys ja no tenim dret a viure-hi", ha denunciat Jaume Herrero.

stats