CRÒNICA

Les esquerres retreuen la corrupció policial a Mateu Isern

El candidat a la batlia de Palma s'ha enfrontat a les preguntes del públic i la resta d'aspirants a governar Cort, durant la gravació del programa 'El Debat', d'IB3

El cas de la Policia Local de Palma persegueix Mateu Isern, una legislatura després d'haver-se desmarcat i a l'espera de la sentència final. El candidat a la batlia de Palma s'ha enfrontat a les preguntes del públic i de la resta d'aspirants a governar l'Ajuntament, José  Hila  ( PSIB ), Antoni Noguera (MÉS per Mallorca) i  Alberto   Jarabo  (Podem), durant la  gravació  del programa 'El Debat', d' IB3 , al teatre Mar i Terra, que s'emetrà aquest dijous a les 12 h. La periodista Elena Serra ha moderat la taula rodona, i ha explicat que Ciutadans ha refusat intervenir-hi, atès que encara no ha elegit el seu candidat. 

L'argumentari del popular s'ha basat, com altres vegades, a reconèixer que durant el seu mandat no va prendre prou mesures per evitar la corrupció dins el cos policial. "Assumesc la meva quota de responsabilitat, però els anteriors governs municipals també ho haurien de fer", s'ha defensat Isern. Des del públic, una dona li ha retret com podia assumir responsabilitats respecte de la corrupció si tornava a optar a un càrrec públic. La seva resposta no ha estat gaire encertada: "Vaig fer dimitir els dos responsables més importants de la policia perquè 'només' varen filtrar un examen". Per la seva banda, l' expolicia i candidata per Podem a Cort, Sonia  Vivas, li ha demanat si coneixia l'existència d'un suposat informe que demanaria a Fiscalia la imputació de l'exbatlessa del PP Catalina Cirer. Amb un taxatiu 'no', i assegurant que "li devem molt per la seva bona gestió", Isern ha respost a la denunciant de corrupció entre els aplaudiments d'una part del públic.

L'altre tema que ha incomodat Isern ha estat què farà si necessita el suport de  Vox  per governar. "Tan ciutadà és qui vota l'extrema esquerra (assenyalant MÉS i Podem) com qui vota l'extrema dreta", ha dit, sense arribar a respondre sí o no. 

Balanç i promeses de futur

Els tres partits progressistes han defensat les mesures que han  duit  a terme durant aquests quatre anys, destacant que Palma és una de les ciutats de l'Estat que millor s'han recuperat després de la crisi.  Jarabo , però, ha retret que l'ocupació és "precària". En aquest sentit, Isern ha assegurat que "sofreix" quan l'esquerra parla d'economia, ja que "no els interessa l'economia, només la guerra civil", ha afirmat el popular. A més a més, ha explicat que demanar la disminució de l'arribada de creuers, que l'aeroport tanqui durant la nit, no perseguir la venda il·legal o "fomentar" la turismofòbia, "no és economia", ha insistit. L'actual batle de la capital, Antoni Noguera, ha criticat que "si fos per vosaltres –el PP–, tota la ciutat estaria plena d'hotels i lloguers turístics".

El medi ambient i la neteja dels barris també han creat discrepàncies sobre quin ha de ser el model de ciutat entre el candidat de dretes i la resta de formacions d'esquerres. El primer no ha parlat en cap moment de canvi climàtic, mentre que els altres han reiterat la importància de transformar el model energètic. Isern ha lamentat que "Palma està més bruta que mai", i Noguera ha retret que "aquesta ciutat mai no havia reciclat tant". D'altra banda, José  Hila ha considerat que s'ha de lluitar contra l'incivisme, perquè "no només és suficient netejar, també cal sancionar".

Sense explicar cap mesura, però adoptant una posició més conciliadora, el popular ha defensat que cal un  acord  de  dues  o tres legislatures entre tots els partits per posar fi a la problemàtica dels embussos de cotxes. " Necessitam  una política de llarg abast", ha insistit.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF