REACCIONS POLÍTIQUES

Isern assumeix la "incapacitat" de Cort per aturar els casos de corrupció a la Policia

El batle suspèn de sou i de feina sis dels agents detinguts i ara admet que és al GAP on hi ha un problema que "no és puntual ni recent"

El batle Mateu Isern assumeix personalment la "incapacitat" que ha tingut fins ara l'Ajuntament de Palma per aturar els casos de presumpta corrupció dins la Policia Local. En les primeres manifestacions després de la nova operació judicial contra comandaments i agents del cos de seguretat, el batle ha felicitat la Fiscalia Anticorrupció i la jutgessa per les seves noves actuacions, perquè ha considerat que sense aquestes seria "impossible" resoldre un "problema enquistat des de fa anys a la Policia Local". A més a més, ha reconegut que aquest problema és dins el GAP (Grup d'Actuació Preventiva) i que "no és puntual ni recent".

Després de les actuacions de la titular del Jutjat d'Instrucció número 12 de Palma, Carmen González, Isern ha anunciat que l'Ajuntament ha obert expedient disciplinari als sis membres en actiu de la Policia Local als quals la jutgessa ha imposat mesures cautelars i els ha suspès de feina i de sou durant un temps indeterminat. A més d'això, als quatre agents que pertanyen al GAP se'ls ha obert expedient per a la remoció definitiva del lloc de feina.

"Que ningú no dubti que assumesc en primera persona la responsabilitat d'aquesta incapacitat que hem tingut fins ara per resoldre aquesta tema", s'ha disculpat el batle, que ha avançat que la intenció "és aprofitar les circumstàncies actuals per solucionar-ho de manera definitiva". "És una oportunitat per reorganitzar el GAP", hi ha afegit, "que és on es troba el problema".

Una unitat d'elit potenciada aquest mandat

Isern ha centrat els casos de corrupció en el GAP, una unitat d'elit dins la Policia Local de Palma creada durant l'etapa de Catalina Cirer com a batlessa i Álvaro Gijón com a regidor responsable i que ha estat potenciada durant aquest mateix mandat. Amb el nomenament d'Antoni Vera com a intendent en cap, hi hagué una concentració de nomenaments i recursos en el GAP i s'anuncià que l'objectiu era un model policial més reactiu i contundent per a Palma. Vera, juntament amb el director general de Seguretat Ciutadana, Enrique Calvo, foren destituïts el setembre del 2013 després de ser imputats en la primera operació contra la Policia Local per la manipulació de les oposicions internes.

El batle s'ha excusat aquest dijous per la manca de mesures de l'Ajuntament sobre els casos de corrupció investigats i ha dit que "fins ara ha estat molt complicat per a nosaltres poder actuar-hi, perquè hem d'assabentar-nos de fets concrets i, fins que aquesta investigació no s'ha duit a terme, no en coneixíem cap". "Ara ens posam devora la Fiscalia i la jutgessa", ha reiterat, obviant que des del setembre del 2013 hi ha hagut altres operacions judicials contra agents del GAP que apuntaven, entre altres coses, a la trama de corrupció que ara s'investiga a la Platja de Palma, com també denúncies internes d'irregularitats d'altres agents.

"Tant de bo que aquesta vegada ens doni l'oportunitat d'aclarir d'una vegada per totes què està passant en el GAP", ha continuat el batle, que ha admès que "no és un tema puntual ni recent; de fet, hi ha detinguts que feia fins a sis anys que estaven jubilats i és una conducta que s'ha donat durant bastants anys". Isern s'ha pronunciat també sobre la imputació del seu regidor de Seguretat Ciutadana, Guillermo Navarro, i el cap de la Policia Local, Joan Mut, i ha mantingut la defensa feta dimecres pel portaveu Julio Martínez, qui afirmà que l'obertura de l'expedient administratiu a un agent que denuncià irregularitats no té res a veure amb la presumpta trama.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF