Salut

Espanya estudia tres casos d'una nova hepatitis infantil

Un dels menors ha necessitat un trasplantament de fetge i l'OMS demana als governs que busquin possibles casos

3 min
Un laboratori en una imatge d'arxiu

BarcelonaAlerta a Europa per l'aparició de diversos casos d'una hepatitis infantil greu d'origen desconegut que ja afecta tres menors de deu anys a Espanya. Es tracta de tres nens d'entre dos i set anys procedents de Madrid, l'Aragó i Castella-la Manxa –no tenen relació entre ells– que han hagut de ser ingressats a l'Hospital Universitari La Paz de Madrid. Tots ells presentaven uns nivells molt alts de transaminases (enzims a l'interior del fetge que compleixen una funció metabòlica al cos), icterícia que provoca un color groguenc a la pell i trastorns gastrointestinals greus. Malgrat que tots evolucionen favorablement, un d'ells ha necessitat un trasplantament hepàtic. Fonts del departament de Salut asseguren que de moment a Catalunya no s'ha detectat cap infant amb un quadre clínic similar al descrit.

Els casos s'han comunicat hores després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, en les sigles angleses) hagin informat d'un augment dels casos d'hepatitis aguda en nens durant les últimes setmanes al Regne Unit i hagin compartit l'alerta a nivell internacional per fomentar la cerca de casos similars en altres països. Aquest mateix dilluns el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat va enviar l'alerta sanitària internacional a les comunitats autònomes perquè fessin "una observació i cerca activa" de casos que no encaixen amb cap dels virus més freqüents causants d'aquesta inflamació (A, B, C, D i E). El ministeri que encapçala Carolina Darias ha demanat per carta a tots els hospitals estatals que facin una cerca de símptomes similars als descrits per les autoritats sanitàries britàniques en pacients que hagin pogut ingressar a les àrees pediàtriques en els últims deu dies.

El Regne Unit va ser qui va encendre les alarmes després d'observar un augment sobtat de casos d'hepatitis: s'han detectat una setantena de menors d'entre dos i cinc anys amb el fetge inflamat (74 al Regne Unit i 3 a Irlanda). A l'espera de saber si més països comuniquen casos, l'OMS i l'ECDC han demanat als governs que estiguin "atents" tant a casos aïllats com a possibles brots d'hepatitis i iniciïn una vigilància exhaustiva mentre es continuen investigant les possibles causes infeccioses, tòxiques o químiques d'aquest quadre hepàtic. "A banda que es tracta de casos greus amb un increment important de transaminases i que no s'ha identificat una associació directa amb viatges, encara no hi ha gaire informació disponible sobre l'origen de la malaltia", explica a l'ARA el responsable de l’àrea de resposta de l'ECDC, Josep Maria Jansà. 

Fonts de l'Hospital de la Vall d'Hebron asseguren que tots els hospitals catalans estan coordinats i en comunicació constant per seguir les recomanacions de les autoritats sanitàries i vigilar la possible aparició de casos d’hepatitis aguda com l'observada en altres comunitats autònomes. “De moment no hem vist cap cas aïllat i menys una agrupació de casos, però ara que hem rebut tots l’alerta internacional tots estarem més pendents i farem les valoracions necessàries”, expliquen a l'ARA.

Causa desconeguda

De moment es desconeix la causa de l'hepatitis en aquests casos. El Regne Unit, que compta amb potents equips de salut pública i epidemiologia, investiga si els adenovirus, una família de virus comuns que acostuma a provocar símptomes de refredat, vòmits i diarrea, però rarament hepatitis, podrien estar al darrere. Es transmeten habitualment de persona a persona i tocant superfícies contaminades, així com per la via respiratòria, per això les autoritats recomanen extremar la higiene de mans i supervisar el rentat de mans dels més petits per minimitzar el risc de propagació. 

També s'investiguen altres possibles causes, com ara si la inflamació podria ser una seqüela del coronavirus tenint en compte que alguns dels infants hospitalitzats al Regne Unit eren positius. "El coronavirus i/o adenovirus han estat identificats en diversos dels afectats [...], encara que el paper d'aquests patògens en el desenvolupament de la malaltia no és clar", matisa l'OMS en el comunicat que ha fet arribar als governs. Sobre si la vacuna anticovid podria tenir cap responsabilitat en els quadres d’hepatitis aguda, objectivament no sembla una teoria viable perquè no hi ha cap fabricant que hagi aconseguit la llum verda de l’Agència Europea de Medicaments (EMA) per poder immunitzar els menors de sis anys. 

stats