Societat 07/12/2023

Un escarabat d'Austràlia arriba a Alaró

La Conselleria d'Agricultura ha confirmat que és la primera vegada que el 'Gonipterus platensis' s'ha localitzat a Mallorca

ARA Balears
1 min
Un dels 'Gonipterus platensis' localitzats a Alaró

PalmaUna nova espècie exòtica i inversora ha arribat a les Illes Balears. La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha informat que han localitzat i certificat la presència de Gonipterus platensis (un escarabat originari d'Austràlia) a Alaró. Segons han detallat, es tracta d'un curculiònid de mida petita (cinc centímetres de longitud) que s'alimenta durant tot el seu cicle biològic de fulles dels eucaliptus.

Per motius i causes desconegudes aquest escarabat ha arribat en els darrers anys a diverses parts del món com Nova Zelanda, Amèrica del Sud (Argentina, Brasil, Xile i Colòmbia), els Estats Units (Califòrnia) i l'oest d'Europa (Espanya i Portugal) i ara ja ha arribat també a les Illes Balears. Tot i tractar-se d'una espècie invasora i alimentar-se únicament d'eucaliptus, des de Medi Ambient han explicat que no consideren que la seva presència a l'illa pugui suposar un perill per a la flora de les Illes Balears, ja que "l'eucaliptus és un arbre molt poc utilitzat en jardineria i no es planta de manera natural en superfície forestal".

Un cop certificada la presència del Gonipterus platensis, el Servei de Sanitat Forestal, conjuntament amb diversos experts en el sector, han fet una investigació per detallar i informar de la seva presència a les Illes Balears i poder tenir un control més detallat de la flora i fauna de l'Arxipèlag i controlar i detectar des d'etapes inicials els possibles nous organismes patògens que viuen a les Balears.

stats