Societat 20/08/2023

Entrebancs i estigmes afecten la medicació per prevenir el VIH

El tractament consisteix en la presa preventiva de medicaments antiretrovirals i redueix el risc de contreure el virus més d’un 90%

3 min
test vih by Celia Atset

PalmaLa quantitat d’ homes que recorren a la Profilaxi Preexposició (PrEP) –un tractament amb medicaments antiretrovirals que, si es pren de manera correcta, redueix el risc de transmissió del VIH més d’un 90%– ha augmentat significativament a les Balears. La seva expansió entre el col·lectiu d’homes que mantenen relacions sexuals amb altres homes, població diana del tractament, ha fet que actualment la llista d’espera per accedir a la medicació sigui de deu mesos, segons informa l’IB-Salut. A les Illes ja hi ha 300 pacients que la prenen i enguany 98 ciutadans s’hi han iniciat. Les unitats de salut de les quals depèn el seguiment dels casos són els Centres de Diagnòstic, Tractament i Prevenció de les Infeccions de Transmissió Sexual (Caits). L’ARA Balears havia sol·licitat parlar-ne amb un representant, però no s’ha rebut cap resposta.

“M’ha evitat molts de maldecaps, perquè acostum a mantenir relacions sexuals sense preservatiu, i amb la PrEP el risc de transmissió del VIH es redueix a la mínima expressió”. Aquest és el testimoni d’en Pau, un jove de 29 anys que des de fa un any va decidir provar-la. En consultar els perfils d’usuaris de l’aplicació Grindr, es comprova que, dels vint visualitzats, nou asseguren prendre la PrEP. “Del meu grup d’amics, som vuit els que seguim el tractament i dos d’ells són heterosexuals, que aconsegueixen les pastilles per internet”, explica en Pau, amb l’objectiu de combatre l’estigma cap al col·lectiu LGTBI. “Ells també fan pràctiques de risc, ja n’hi ha prou que es pensi que els gais som més propensos al sexe sense precaucions”, assenyala.

Ara bé, també hi ha persones que tenen una conducta completament oposada. S’observa un perfil en el qual l’usuari cerca algú que tingui el virus per mantenir-hi relacions sexuals anals. “El meu pare era drogoaddicte i va morir de sida”, explica en Marc (nom fictici, 43 anys). “Sempre he tingut por del virus, una por que em bloquejava, fins que vaig decidir que el millor era agafar el VIH, posar-me en tractament i quedar tranquil per sempre. Ara com ara, sempre he donat negatiu”, afegeix. Aquesta pràctica sexual de risc es coneix com a bugchasing. La persona cerca mantenir relacions sexuals amb un portador del VIH per agafar la malaltia.

Les darreres dades completes del virus de què disposa l’IB-Salut són del 2021. El 2020 a les Balears se’n varen detectar 117 casos nous i 110 l’any següent. Cal tenir present, en relació amb el 2020, que la pandèmia va suposar un fre en la realització de proves diagnòstiques de malalties de transmissió sexual (MTS). Però també va aturar en sec les interaccions socials i, per tant, les relacions sexuals amb persones desconegudes. En aquest context, el coordinador de l’Associació de Lluita Anti-Sida de Mallorca (ALAS), Joan Viver, destaca que la detecció de casos del virus “ha baixat, però no ha estat així en el cas de la resta de MTS”.

Més positius de MTS

L’Informe de Vigilància Epidemiològica de les Infeccions de Transmissió Sexual a Espanya 2021, del Ministeri de Sanitat, confirma aquesta tendència a l’alça. El 2020, a les Balears es varen diagnosticar 222 casos de gonorrea, que el 2021 es varen duplicar, fins a arribar als 451. De sífilis, varen ser 137 i 212, respectivament. Davant aquest fet, cal destacar que la PrEP és efectiva per combatre el VIH, però no cap de les altres MTS. “Del que realment té por la gent és del VIH, de manera que n’hi ha que, si pren la Profilaxi, retira la resta de mesures preventives i és senzill contagiar-se d’alguna venèria”, explica Luis Sandoval, un usuari de Grindr de 27 anys que pren la PrEP i usa preservatiu.

D’ençà que s’implantà la PrEP a les Balears, ALAS ha percebut un increment d’usuaris de diverses generacions que en demanen informació. “La gent vol saber com la pot aconseguir, però nosaltres no la podem donar perquè són fàrmacs que a Mallorca gestionen els Caits”, explica Viver. L’augment de l’interès per la PrEP va lligat a l’auge de persones que es preocupen per la salut sexual i es fan proves. A ALAS, dels tests que fan, un 91% donen negatiu, un 8,3% són positius de sífilis, el 0,5% d’hepatitis C i sífilis, i només el 0,3% de VIH.

La baixada de casos de VIH respon a diverses raons. Segons explica Viver, la ciutadania està més conscienciada en relació amb la salut sexual i adopta mesures de prevenció. D’altra banda, “l’increment en les proves fa que els positius en VIH es detectin, es tractin i tinguin una càrrega viral intransmissible”, exposa Viver. “És evident que l’entrada en joc de la PrEP és un tallafoc contundent per al virus”, opina Pau. Amb tot, no s’ha d’obviar que la resta de venèries també poden generar problemes greus. “Jo, per experiència pròpia, puc assegurar que patir gonorrea és molt desagradable, amb dolor al penis”, explica Sandoval. “Tant de bo arribi un dia en què les MTS es puguin erradicar”, desitja.

stats