Societat 26/04/2021

Entitats i partits polítics denuncien la vulneració del dret a manifestar-se a Menorca

Asseguren que se'ls ha volgut silenciar amb sancions i amenaces públiques

Iván Martín
2 min
Els responsables d'entitats i partits polítics han escenificat el seu rebuig a Maó.

MaóDiverses entitats socials, sindicats, associacions i partits polítics de Menorca s'han unit aquest dilluns per a reivindicar el lliure exercici del dret a reunió i manifestació. Consideren que ha arribat el moment de donar una resposta a una problemàtica que qualifiquen d'"altament preocupant".

En un manifest fet públic assenyalen: "Tenim la ferma voluntat de compartir diferents perspectives amb relació al context actual de Menorca, i defensar i assegurar que el lliure exercici d'aquests drets fonamentals estigui garantit". Afegeixen: "La construcció d'una societat implicada i participativa en qüestions polítiques és una finalitat que compartim tots els signants, bé sigui en temes locals, com en les problemàtiques globals".

Els signants del manifest aposten per reivindicar uns drets "que han costat tant d'aconseguir a través de les lluites socials" i adverteixen que les experiències dels darrers anys a l'estat espanyol demostren reiteradament la vulneració persistent pel que fa al dret a reunió i manifestació: "Repetidament patim casos de repressió cap a persones i col·lectius que hem sortit al carrer per dur les nostres reivindicacions a l'espai públic i alçar la veu".

Denuncien que mitjançant diferents instruments "se'ns ha volgut silenciar amb denúncies, sancions, amenaces públiques a través de mitjans de comunicació o l'assenyalament de persones concretes". Una manera d'operar que, a judici dels signants, genera un clima de por entre les persones que volen exercir el dret a protesta: "Sota el paraigua de la Llei de seguretat ciutadana es bloqueja i s'intenta limitar el poder de la gent, la capacitat d'organitzar-se i fer renou per reivindicar qüestions que ens toquen per dret".

Per tot això, entenen que un estat democràtic hauria de poder garantir aquests drets i no fomentar una política de càstig i del control social "impròpia dels governs suposadament progressistes". A més, consideren que l'estat d'alarma ha anat acompanyat de la coerció d'alguns drets fonamentals i lamenten que l'argument sanitari sempre sigui el triat per evitar reunions i manifestacions públiques: "Hem patit la prohibició per part de la direcció insular de l'Estat, així com identificacions, intimidacions i denúncies aleatòries que una branca de la Policia Nacional aplica de manera sistemàtica quan exercim el nostre dret".

Entre els signants destaca Més per Menorca, Podem i Esquerra Unida, però també agrupacions d'electors com Ara Maó i l'Entesa.

stats