Societat 13/02/2023

Entitats del món econòmic i social demanen des de Palma que el català sigui oficial a Europa

Apel·len el govern espanyol perquè "deixi de tractar els catalanoparlants com a ciutadans de segona"

2 min
L'acte en defensa del català s'ha fet a la UIB.

PalmaEntitats del món social i econòmic en representació de tot el territori lingüístic català han demanat des de Palma que el català sigui llengua oficial i Europa. La petició, liderada per Plataforma per la Llengua, va adreçada al govern d'Espanya perquè faci la sol·licitud a les institucions europees.

"Perquè el català sigui llengua oficial a Europa no fa falta modificar cap tractat. Just és necessari que ho demani el govern d'Espanya", ha manifestat Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua, des de l'edifici Anselm Turmeda del campus de la UIB.

L'exeurodiputat Bernat Joan, en representació de l'Institut d'Estudis Eivissencs, ha explicat que "el Regne d'Espanya no ha assumit que és un estat plurilingüe, i si no fa aquesta petició causa que tingui ciutadans considerats de primera i altres de segona". Segons el filòleg eivissenc, "Europa té molt de pressupost per impulsar les llengües a l'àmbit econòmic, empresarial o universitari, però per poder-se'n beneficiar cal l'oficialitat".

A l'acte de presentació també s'hi ha afegit el secretari general de la Intersindical - CSC, Sergi Perellò. "El nostre referent és el sindicalisme quebequès, perquè pensen que els drets econòmics, socials, ambientals i culturals han d'anar plegats amb els lingüístics", ha assegurat Perelló.

A la petició, promoguda per Plataforma per la Llengua, s'hi han afegit entitats com l'Obra Cultural Balear, Òmnium, Acció Cultural del País Valencià, l'Institut d'Estudis Eivissencs, la Intersindical-CSC, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Fundació d'Empresaris de Catalunya. "Volem que entitats de tot el territori s'afegeixin a aquesta petició. Per això hi convidarem els agents socials de les Illes Balears. Els catalanoparlants som un mercat potencial de 13 milions de persones. Per tant, que el català sigui oficial a Europa també té repercussions en l'economia", ha argumentat Escuder.

La representació d'entitats fa la petició ara perquè el govern espanyol ocuparà la presidència rotatòria de la Unió Europea pel mes de juliol. Les persones i entitats que s'hi vulguin afegir ho poden fer a través del web oficialitatara.cat.

stats