Societat 05/06/2019

Entitats ciutadanes es posicionen en contra del model turístic dels megacreuers

Palma XXI i les associacions de veïns de la Calatrava, Banc de l'Oli, Canamunt-Ciutat Antiga i la Llonja-Puig de Sant Pere faran públic un manifest

Ara Balears
2 min
Diverses entitats faran públic un manifest en contra dels megacreuers la setmana vinent.

PalmaDiverses entitats ciutadanes, entre les quals es troba Palma XXI i les associacions de veïns de la Calatrava, Banc de l'Oli, Canamunt-Ciutat Antiga i la Llonja-Puig de Sant Pere, faran públic la setmana que ve un manifest de rebuig al model turístic basat en l'afluència massiva de megacreuers a Palma. "El turisme de megacreuers ha augmentat de manera insostenible i no desitjable per a la nostra ciutat i ha provocat un greu impacte mediambiental i territorial, a més de creixents protestes socials", han afirmat aquest dimecres les entitats que treballen en el manifest, al qual es continuen sumant adhesions.

Segons els seus responsables, el manifest neix amb la intenció de mobilitzar la ciutadania en contra dels megacreuers, com també per fer una crida a l'acció institucional. "El document es farà públic en un moment crític per l'auge d'aquest model de turisme massiu a Palma", han apuntat. "Ha augmentat la mida de les naus que arriben al port, s'ha triplicat el volum de persones que transporten i s'acumulen molts megacreuers el mateix dia", han afegit.

A part de l'impacte social –les entitats assenyalen que hi ha zones de la ciutat que arriben a concentrar 15.000 creueristes en un dia–, hi ha greus repercussions mediambientals. "El transport marítim contamina mil vegades més que el terrestre i també danya la biodiversitat del fons marí de la badia de Palma", han afirmat. A més a més, segons els signants del manifest, la majoria de megacreuers no fan una aportació econòmica proporcional a les conseqüències sobre la vida dels ciutadans.

Amb aquest posicionament conjunt, les entitats ciutadanes volen mostrar que "hi ha una opinió compartida per gran part de la ciutadania i un consens entre la majoria d'entitats que treballen per un model de ciutat sostenible i inclusiu: augmentar any rere any l'afluència de megacreuers tenint en compte les característiques de Palma no és una opció de desenvolupament econòmic per la ciutat".

La setmana que vet es farà públic el 'Manifest en contra dels megacreuers" i el llistat d'entitats signants, a més d'una llista de mesures exigides a l'Ajuntament de Palma i al Govern de les Illes Balears perquè "treballin per protegir la salut i el benestar de tots els seus ciutadans i que hi actuïn immediatament".

stats