Societat 23/07/2019

Comerciants i empresaris de Palma reivindiquen l'impacte positiu del turisme de creuers

La diputada al Parlament Idoia Ribas i el candidat al Consell de Mallorca per Vox, Pedro Bestard, han donat suport a la campanya

Cristina Bauzá
2 min
Imatge de la concentració

PalmaEls comerciants i els empresaris de Palma s'han concentrat aquest dimarts per defensar l'arribada dels creuers al port de la ciutat. El president de PIMEM, Jordi Mora, ha estat l'encarregat de llegir el manifest 'Sí als creuers', signat per 40 entitats de diversos sectors empresarials. L'estació marítima número 2 ha estat el lloc escollit per reivindicar l'impacte positiu que té el turisme de creuers en l'economia: "Aporta un valor brut de més de 256 milions d'euros, el que permet mantenir molts llocs de treball a les Illes Balears". Mora, en aquest sentit, ha recordat que els creuers generen una gran quantitat de llocs de feina. "5.733 llocs de treball s'hi relacionen de manera directa i 60.000 hi estan vinculats", ha sentenciat.

El president de PIMEM ha sol·licitat al Govern de les Illes Balears, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Palma que "prenguin les mesures necessàries per protegir aquesta activitat" i per "evitar que les companyies optin per altres destinacions turístiques". També ha reivindicat que es gestioni l'activitat però que no es limiti, que són actuacions diferents. "Gestió sí, limitació no", ha repetit Mora en diverses ocasions.

Jordi Mora ha optat "per una gestió ordenada de l'activitat i dels fluxos de visitants", així com pel compromís amb el medi ambient per part de les empreses locals i de la indústria del creuer. Ha recordat que l'informe sobre l'estudi econòmic dels creuers a les Illes Balears del 2015 no assenyala els creuers com a únics responsables de la contaminació de Palma, per la qual cosa que ha sol·licitat a les autoritats competents que elaborin un estudi sobre la qualitat de l'aire i les emissions d'aquestes embarcacions, un informe que "s'hauria de finançar amb part dels fons recaptats amb l'Impost de Turisme Sostenible".

A més, Mora ha aprofitat la concentració per recordar que aquesta activitat representa menys del 8% del turisme que rep Mallorca, pel que consideren que responsabilitzar aquesta activitat dels problemes de congestió i embossos "és una manera de no voler afrontar la necessitat de gestió d'altres àrees del turisme i del desenvolupament de la ciutat". Per defensar l'arribada de creuers al port de Palma, han demanat amb el manifest que es prengui com a referència aquest tipus de turista a l'hora de desenvolupar polítiques de promoció turística perquè "visiten la ciutat i l'illa de manera tranquil·la i consumint els mínims recursos".

En l'acte hi han participat un centenar de persones, que han corejat en diverses ocasions "sí als creuers" i "gestió sí, limitació no". A la concentració també s'hi han pogut veure alguns integrants de Vox Balears, com la diputada al Parlament Idoia Ribas i Pedro Bestard, el candidat al Consell de Mallorca.

stats