EMERGÈNCIA CLIMÀTICA
Societat 07/12/2019

L’empresa que més contamina a Espanya patrocina la cimera

Endesa lidera el rànquing d’emissors privats espanyols

Sònia Sánchez / Kike Oñate
2 min
Central térmica d'Endesaa As Pontes, Galicia

Barcelona / PalmaL’elèctrica Endesa, un dels principals patrocinadors de la cimera de l’ONU a Madrid, la COP25, encapçala el rànquing d’empreses que generen més emissions de gasos d’efecte hivernacle a Espanya, amb 30 milions de tones el 2018, un 9,3% del total de les emissions espanyoles. Repsol-Petronor se situa en segon lloc, amb 10,6 milions de tones, seguida de Naturgy (9 milions), EDP (9 milions), ArcelorMittal (6 milions) i CEPSA (4,6 milions), segons l’informe Polluters 2019 de l’Observatori de Sostenibilitat.

De totes aquestes, però, la que surt primera als rànquings internacionals és Arcelor Mittal, que ocupa el 40è lloc del llistat d’empreses que més emissions de CO2 generen al món, segons l’estudi encarregat per Thomson Reuters, que, al contrari d’altres rànquings d’emissors globals, té en compte tots els sectors i no només els productors de combustibles fòssils. En aquest llistat internacional, Gas Natural apareix al número 64 i Repsol al 70, per davant d’Endesa, que n’ocupa el lloc número 80. Segons el llistat d’aquest estudi, l’empresa que més CO2 emet al món és Coal India, seguida de la russa Gazprom, la nord-americana Exxon Mobil, l’alemanya Thyssenkrupp i la xinesa China Petroleum.

Però ara que Madrid acull la cimera per lluitar contra l’emergència climàtica les empreses espanyoles se sotmeten a escrutini, més encara quan moltes patrocinen aquesta trobada internacional, que pretén aconseguir una retallada d’emissions que porti el món a la neutralitat de carboni el 2050. Entre els principals contribuents figuren Iberdrola, Endesa-Enel, Suez, Acciona, Santander, Mapfre, BBVA, Sabadell, Talgo, Abertis, Gestamp, Indra, Iberostar, Iberia, Siemens-Gamesa, Seat i Telefónica. L’anàlisi de l’Observatori de Sostenibilitat espanyol, però, afirma que “Endesa és i serà el primer emissor durant molts anys [a Espanya] fins que no faci una profunda transformació dels seus mètodes de generació elèctrica, però les altres empreses del top 10 estan canviant profundament”.

Què n’opina Endesa?

La portaveu de l’empresa a les Balears, Maria Magdalena Frau, assegura que tenen un pla a tot l’Estat per anar substituint les tecnologies més contaminants per altres que no ho siguin. Concretament, a les Illes invertiran uns 60 milions d’euros a construir instal·lacions renovables que produiran 72 megawatts. Frau també recorda que la meitat de la central elèctrica del Murterar tancarà a principi del 2020. “Col·laboram amb els ajuntaments, els consells i el Govern perquè la transició energètica sigui un fet”, afirma la portaveu. Entre les mesures d’Endesa a les Balears, Frau també destaca que des de fa dos anys han invertit en punts de recàrrega ràpida: sis a Mallorca i vuit a Eivissa. “És un projecte pioner que permet recórrer les illes amb vehicle elèctric”, explica la portaveu, afegint que el 20% dels treballadors de l’empresa a les Balears fan servir cotxes amb fonts d’energia renovables. A més, Endesa organitza un debat a la COP25 per parlar de les oportunitats de la descarbonització en illes.

stats