Emaya fa més de deu anys que contracta detectius privats per investigar treballadors

Els serveis només s'utilitzen en casos puntuals per perseguir incompliments laborals per part dels empleats, segons l'empresa pública

Emaya fa més de deu anys que contracta detectius privats per investigar treballadors que cometin infraccions laborals, com ara donar-se de baixa fraudulentament, però també per controlar l'absentisme a la feina, segons expliquen fonts de l'empresa a l'ARA Balears. Els detectius també poden ajudar a trobar proves contra els qui cometen infraccions greus com ara l'abocament de residus perillosos al medi. 

Els serveis, que han estat contractats per diversos governs municipals de distint color polític, només s'utilitzen en comptades ocasions per aconseguir proves d'aquests incompliments, especialment quan l'empresa no té capacitat per assumir-ne els expedients interns oberts. "No són investigacions indiscriminades", apunten les mateixes fonts consultades, les quals afegeixen que es fan amb totes les garanties dels procediments laborals.

El consell d'administració d'Emaya va aprovar aquest dijous la contractació del servei. "En un exercici de transparència i pels requeriments de la normativa de contractació, s'han licitat aquests serveis", segons comenten fonts de l'empresa.

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va declarar procedent el 2014 l'acomiadament d'un treballador d'Emaya que agafava per a ús personal benzina de l'assortidor que té l'empresa a les instal·lacions de Son Pacs. Per demostrar-ho, Emaya va contractar un detectiu privat.

EDICIÓ PAPER 05/12/2020

Consultar aquesta edició en PDF