L'EMA es planteja autoritzar la vacuna d'AstraZeneca només a menors de 65 per falta de dades

La directora de l'Agència Europea del Medicament demana més informació sobre l'efectivitat en les noves variants

2 min
La directora executiva de l'Agència Europea del Medicament, Emer Cooke

Brussel·lesLa campanya de vacunació ha començat a tot el món amb molts entrebancs. Més enllà dels retards en les entregues de Pfizer i també dels anunciats per AstraZeneca, les noves variants del coronavirus han posat en qüestió l'eficàcia de les dosis que ja s'han començat a distribuir o estan a punt de fer-ho. I en el cas de la d'Oxford/AstraZeneca encara hi ha més incògnites perquè, segons l'Agència Europea del Medicament (EMA), no hi ha prou dades sobre la seva eficàcia en persones de més de 65 anys. Per això, una possibilitat podria ser autoritzar-la parcialment, només per a un cert grup d'edat. L'EMA s'hi ha de pronunciar divendres vinent.

"Sense anticipar el que puguin decidir els experts, és possible una autorització només per a un grup particular d'edat", ha dit aquest dimarts la directora de l'EMA Emer Cooke en una compareixença al Parlament Europeu. Els experts de l'EMA es reuneixen divendres per donar (o no) llum verda a la vacuna d'Oxford, envoltada de polèmica a Europa per l'anunciat retard en l'entrega de dosis pactades amb la UE. Cooke ha compartit la preocupació de diversos europarlamentaris sobre aquests retards i ha assegurat que treballava amb la indústria per buscar maneres d'augmentar la capacitat de producció.

Dubtes sobre l'eficàcia en les noves variants

L'altra gran qüestió que l'autoritat europea té damunt la taula és la de l'eficàcia de les vacunes sobre les noves variants del coronavirus, que han demostrat ser més contagioses. "Continuem necessitant més informació de l'efectivitat sobre les noves variants", ha dit Cooke especificant que ja han demanat aquestes dades a Pfizer i Moderna. En funció de les respostes que se n'obtinguin, l'EMA haurà de decidir si cal modificar la composició de les dosis i si per comercialitzar-les caldrà una nova autorització. Per exemple, Moderna ja està estudiant una variant de la seva vacuna per respondre a la soca de coronavirus sud-africana.

L'EMA també està en el punt de mira en un context en què es posa en dubte l'eficàcia general de les vacunes i la seva independència com a agència europea lliure de control polític. Per respondre-hi ha anunciat que llançaria uns estudis independents per valorar la seguretat de les vacunes. El primer, sobre la vacuna de Pfizer, es publicarà "aquesta setmana", ha avançat Cooke.

Més enllà d'aquests dos debats candents, la directora de l'EMA ha explicat que a més de les vacunes analitzaven i estaven pendents d'autoritzar fins a una quinzena de medicaments per tractar els símptomes del coronavirus per ajudar les persones que ja estan contagiades. Segons Cooke, es preveu que aquests medicaments s'autoritzin durant aquest any.

stats