INFRAESTRUCTURES
Societat 09/02/2019

Els mercats d’Eivissa continuen esperant les reformes anunciades

El Mercat Nou queda sense partida en els pressupostos de 2019 i la reforma del Mercat Vell està paralitzada

Inma Saranova
4 min
Els mercats d’Eivissa continuen esperant les reformes anunciades

EivissaEl 1978 s’inaugurava a Eivissa el Mercat Nou; 35 anys després, el 2013, l’aleshores regidor de Comerç de Vila, Raimundo Prats, anunciava la intenció de l’equip de govern de l’Ajuntament d’Eivissa de derruir el mercat per construir-hi unes noves instal·lacions a fi de revitalitzar la zona del centre. Prats assegurava llavors que la remodelació no es duria a terme el 2013, tal com s’havia anunciat inicialment, sinó que la nova zona comercial no estaria acabada fins al 2015. El regidor explicava, a més, que durant la reforma els comerciants desenvoluparien la seva activitat en un mercat provisional habilitat amb envelats que s’instal·larien en unes pistes esportives pròximes.

Sis anys després d’aquestes declaracions, Raimundo Prats ja no està en el govern, ni tan sols continua en el PP -de fet, prepara ja la seva candidatura per a les pròximes eleccions municipals en la Coalició Proposta per Eivissa- i treballa en el seu propi bar, un local de recent concessió precisament al Mercat Nou, que no ha arribat a reformar-se però que no deixa de donar maldecaps als successors de Prats.

Mercat Nou

La reforma del Mercat Nou continua sense fer-se, encara que durant aquest temps sí que s’hi han escomès obres de manteniment, les més assenyalades de les quals varen ser les que va haver de dur a terme el nou equip de govern el 2016 per fer reparacions parcials a l’aparcament subterrani, després que el mal estat del sostre obligàs a tancar el pàrquing a instàncies dels tècnics municipals. També el 2016, l’actual regidora de Turisme i Comerç, Gloria Corral, va assegurar que el 2018 seria l’any en què s’enderrocaria per complet el Mercat Nou, amb l’objectiu de fer-hi un mercat modern. En aquells dies, Corral recordava que les concessions de les parades finalitzaven l’agost de 2018 i confiava que, arribat el moment, s’haurien completat els tràmits administratius. Però no va anar així, les concessions varen acabar i el projecte continuava aturat, malgrat que el febrer s’assegurava que l’Ajuntament disposava ja de l’avantprojecte definitiu del futur Mercat Nou.

També el febrer es donava una data aproximada per al trasllat al mercat provisional: el final de 2019, encara que podria ser abans, ja que el termini de construcció previst oscil·lava entre els 18 i els 24 mesos. Efectivament, el termini de les concessions va expirar l’agost i l’Ajuntament va tornar a treure a licitació el contracte d’explotació de la gestió, neteja i conservació tant del mercat com de l’aparcament; el setembre es va publicar el decret per iniciar el procediment de licitació dels llocs vacants -per un termini de dos anys i la pròrroga anual de dos més-, ja que havien quedat 39 parades i dos locals sense adjudicar.

La setmana passada, en el primer ple de Vila de 2019, el Partit Popular va aprofitar per presentar una moció de control a fi de conèixer el posicionament de l’equip de govern sobre l’eliminació per part del govern espanyol de la partida consignada per a la reforma del Mercat Nou en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). Tal com recordaven els populars, els PGE anteriors ja incloïen una partida de 2,3 milions d’euros i en els nous comptes de l’Estat aquesta partida havia desaparegut. Sobre aquesta qüestió, la regidora Gloria Corral va explicar que aquests doblers havien estat eliminats perquè “es va avisar que no es podrien licitar aquestes obres el 2019”. Corral confia que aquests diners es recuperaran i insisteix que actualment es treballa en el projecte del mercat provisional a les pistes la Celler i en obres de millora que garanteixin el correcte funcionament de les instal·lacions.

Mercat Vell

Però la dilatació dels projectes en l’àrea de Comerç de l’Ajuntament de Vila no acaben en el Mercat Nou. En el cas del Mercat Vell, fa poc menys d’un any l’equip de govern municipal anunciava la seva intenció de reprendre la iniciativa de l’exalcaldessa socialista Lourdes Costa de reforma del Mercat Vell i la Peixateria.

Gloria Corral era una vegada més l’encarregada d’anunciar un estudi de viabilitat econòmica per actualitzar els costos de les obres més d’una dècada després que Costa parlàs de la reforma. El Ministeri d’Habitatge es va comprometre llavors a finançar un projecte pressupostat inicialment en 2,8 milions d’euros i que es pagaria amb fons Feder. No obstant això, el canvi de Govern va suposar que el projecte, com critica Gloria Corral, “es ficàs en un calaix”, cosa que va suposar perdre el finançament previst. “Els fons Feder no es poden recuperar”, lamenta Corral.

Preguntada per l’estudi d’actualització, la regidora no confirma els resultats econòmics de l’actualització sol·licitada, però assegura que estan molt per sobre del pressupost inicial. Per aquest motiu, i atesa la necessitat de traslladar un transformador de Gesa, Corral indica que encara no és possible reactivar el projecte. Des de l’Ajuntament asseguren que cal esperar que se solucioni aquest assumpte per poder tornar a treure a licitació l’obra i insisteixen que estan pendents de veure com i quan es posa en marxa, encara que Gloria Corral reconeix que “hem tingut més prioritats, de vegades no es pot fer tot el que es vol en una legislatura, però confii que sigui possible en una de segona”.

Mentrestant, comerciants i clients continuen pendents del futur tant del Mercat Vell com del Mercat Nou, unes instal·lacions que continuen veient passar el temps sense que es materialitzi algun projecte de reforma.

stats